Ingezonden persbericht

zondag 14 juni om 20.15 uur

Amstelkerk
Amstelveld 10

Amstelstrijkers in de Amstelkerk

Kees Olthuis - dirigent
Marynka Nicolai - mezzo-sopraan

Programma

Frank Bridge: Suite voor strijkorkest

Modest Moussorgsky: De Kinderkamer (7 liederen) voor mezzo-sopraan en strijkers
Orkestratie: Kees Olthuis

Grazyna Bacewicz: Divertimento for strings

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Sinfonia nr.7 in d

Amstelstrijkers (www.amstelstrijkers.nl)
Het Amstel Strijkers Ensemble werd in 1986 opgericht en bestaat uit 27 enthousiaste strijkers met een uiteenlopende achtergrond. Het orkest werkt met verschillende dirigenten, waarvan een aantal regelmatig bij het ensemble terugkeert. Twee maal per jaar bereidt het Amstel Strijkers Ensemble een nieuw programma voor, dat behalve in Amsterdam ook elders in het land wordt uitgevoerd. Het repertoire van het Amstel Strijkers Ensemble is uitgebreid en gevariëerd. Als hoogtepunten uit het romantische repertoire kunnen genoemd worden werken van Dvo ák, Tsjaikofski, Janácek, Elgar. Uit de twintigste eeuw werden onder andere Sjostakovitsj, Stravinsky, Britten, Pärt, Schnittke en Lutoslavski uitgevoerd. Ook Nederlandse composities worden met plezier en succes gespeeld, zoals werken van Andriessen, Olthuis en Keuris.

Kees Olthuis
Kees Olthuis was van 1970 tot 2005 als fagottist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij maakte ruim 20 jaar deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast heeft Kees Olthuis een grote verscheidenheid aan composities op zijn naam staan. Naast werken voor verschillende kamermuziekensembles schreef hij meerdere stukken voor het theater en symfonieorkest zoals: De Gans (i.o.v. De Nederlandse Opera Stichting), de Naam van de Maan (naar een libretto van Annie M.G. Schmidt i.o.v. het Muziektheater te Amsterdam) en de opera Francois Guyon. Op verzoek van Bernard Haitink componeerde hij het synfonisch gedicht Theseusfantasie. Deze compositie werd, evenals zijn Jour de fête verschillende malen uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest olv. Bernard Haitink. In opdracht van het Orkest van het Oosten schreef Olthuis Figurations en zijn Capriccio werd door het Residentie Orkest gespeeld tijdens hun tournee naar Japan olv. Jaap van Zweden. In juni 2004 werd zijn i.o.v. het Koninklijk Concertgebouworkest geschreven Scherzo uitgevoerd olv. Barry Wordsworth en rechtstreeks uitgezonden op televisie. Kees Olthuis is één van de vaste gastdirigenten van het ASE, dat zijn "Serenade voor strijkorkest" en "Recordare" verschillende malen onder zijn leiding heeft uitgevoerd.

Stadsherstel Amsterdam
Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en militaire en industriële monumenten, als forten, scheepswerven, molens en gemalen.

De Amstelkerk als cultuurzaal
De Amstelkerk is één van de 11 kerken in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Het houten gebouw is in 1670 neergezet als noodkerk voor de inwoners van dit net aangelegde deel van de Grachtengordel. Maar tijdelijk werd permanent en in 1840 werd het interieur in neogotische stijl verfraaid, één van de eerste voorbeelden van deze stijl in ons land.
Tegenwoordig is de Amstelkerk het kantoor van Stadsherstel. In de avonduren en in het weekend wordt de middenruimte verhuurd voor kleinschalige culturele evenementen. Na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds is bij Stadsherstel een aparte afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties opgericht. Het doel is om de bijzondere grote gebouwen een succesvol tweede leven te geven, onder andere als cultuurzaal. Hiertoe zoekt Stadsherstel samenwerking met verschillende culturele instellingen.

Amstelstrijkers in de Amstelkerk

Amstelkerk

Amstelveld 10 (ingang Reguliersgracht)

zondag 14 juni

Aanvang 20.15 uur

Toegang ¤ 12,- / CJP, 65+ ¤ 10,-

Kaartverkoop bij de kassa of voorverkoop via info@amstelstrijkers.nl