Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT

Johan Cruijff opent eerste Cruyff Court in Spanje


14 juni 2009 - Vandaag heeft Johan Cruijff samen met Lluís M. Pérez, burgermeester van de Catalaanse stad Reus, het eerste Cruyff Court in Spanje geopend. De stad Reus ligt in het zuiden van Catalonië en is de geboortestad van Gaudí.

Een Cruyff Court is een moderne invulling van het aloude trapveldje in de wijk dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken, maar dat door de jaren heen vaak is opgeofferd voor verstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Courts wordt de functie die dat oude trapveldje had, weer terug in de wijk gebracht.

De Cruyff Courts zijn al een succes in Nederland en zijn vanaf nu dus ook te vinden in Spanje. Net als in Nederland wordt het Cruyff Court in nauwe samnewerking met de lokale overheid, in dit geval de gemeente Reus en het sportbedrijf Reus Esport i Lleur SA aangelegd. De gemeente zal verantwoordelijk zijn voor het dagelijks gebruik en het onderhoud van het veldje en de activiteitenstimulering op het veldje.

Het Cruyff Court sluit perfect aan bij de politieke en sportieve doelstelling van de gemeente Reus, die sport beschouwd als instrument om relaties tussen groepen jongeren en socialisatie tussen de jeugd en de wijk te kunnen stimuleren. Daarnaast zal het openbare karakter van het veldje worden aangewend om sport voor iedereen toegankelijk te maken. Het Cruyff Court in Reus is gerealiseerd in de wijk Carrilet, op een overdekt terrein naast het busstation van de stad. "Het is fantastisch om het eerste Cruyff Court in Spanje vandaag te openen en zoveel kinderen enthousiast te zien voetballen op het veldje. In Nederland zijn deze veldjes al een groot succes en wij hopen dat zij in Spanje net zo'n succes gaan worden", aldus Johan Cruijff.

Cruyff Court All Stars in Spanje
Tijdens de finales van Cruyff Courts Kampioenen 6 vs 6 2009 zijn 8 Nederlandse kinderen geselecteerd voor het Cruyff Court All Star team 2009. Het Team bestaat uit 4 jongens en 4 meisjes uit de plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Hengelo en Volendam. Deze All Stars hebben hun plek verdiend aan een combinatie van talent en sportief gedrag, volgens de 14 regels van Johan Cruijff welke gelden op elk Cruyff Court, zowel binnen als buiten het veld. De All Stars hebben tijdens de opening van het Cruyff Court in Reus een wedstrijd gespeeld. Het Team is vandaag al vroeg met trouwe Foundation partner KLM vertrokken vanuit Amsterdam naar Spanje. Daarnaast heeft Michel de KLM voetbalcompetitie gewonnen. Hij heeft het origineelste voetbal T-shirt ontworpen. Tijdens de opening heeft hij het T-shirt aan Joahn Cruijff mogen aanbieden. "Het was fantastisch om Johan Cruijff in levende lijve te ontmoeten. Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten!" Alsdus een enthousiaste Michel.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Dit doet het door het opzetten en ondersteunen van projecten die sport en spel stimuleren, altijd voor de langere termijn en in nauwe samenwerking met betrokken partijen en de jeugd zelf. De Cruyff Court zijn het grootste en bekendste project van de Foundation. Het eerste trapveldje werd in 2003 aangelegd. Op dit moment heeft de Johan Cruyff Foundation 96 Cruyff Courts aangelegd. Naar verwachting wordt deze zomer het 100ste Cruyff Court geopend. www.cruyff-foundation.org


---