Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 juni 2009

Michiel Leezenberg in `De stelling van ...': De filosofie moet gedekoloniseerd worden

Gepubliceerd op 3 juni 2009

`De filosofie moet gedekoloniseerd worden'. Deze stelling bepleit dr. Michiel Leezenberg, universitair hoofddocent aan de afdeling Wijsbegeerte van de UvA, in de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 15 juni.
Fotograaf: Eduard Lampe

Geen vakgebied of studierichting in de geesteswetenschappen is zo etnocentrisch als de filosofie, betoogt Leezenberg. Elders hebben postkoloniale ideeën en perspectieven allang ingang gevonden; canon en curriculum van de Nederlandse universitaire filosofieopleidingen richten zich echter nog altijd uitsluitend op westerse denkers. Dit etnocentrisme heeft zowel inhoudelijke als institutionele oorzaken. Inhoudelijk gaat het vooral terug tot Kant en Hegel: zij zetten de filosofie als academisch domein van een soevereine rede niet alleen af tegen de niet-academische Popularphilosophie van hun tijd, maar ook tegen religie en niet-westerse denktradities. Hun - aanvechtbare - opvattingen werden bekrachtigd door de Duitse
universiteitshervormingen van de negentiende eeuw, die van de filosofie een zelfstandig en geprofessionaliseerd vakgebied maakten. Niet-westerse denktradities werden voortaan ondergebracht bij religiestudies, en gedegradeerd tot tradities van `wijsheid' die geen `echte' filosofie behelsden. Ook de meest vooraanstaande hedendaagse academische filosofen, zoals Habermas, Rawls en Rorty, vertonen sporen van dit etnocentrisme. Leezenberg stelt dat het aan het begin van de eenentwintigste eeuw echter hoog tijd is om deze negentiende-eeuwse canon en zelfdefinitie te herzien.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers van de UvA zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun vakgebied. Het gaat om actuele thema's uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

De Stelling van ... op maandag 15 juni is de laatste in de serie van dit academisch jaar.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden, zie onderstaande verwijzing.

Verwijzingen

Aanmelden
Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting