Gemeente Westvoorne


Officiële handeling wethouder Geers

mw.-geers.jpg

(persbericht)

Op donderdag 11 juni om 16.30 uur heeft wethouder Geers uit Westvoorne het startsein verricht voor het duurzaam bouwen van de nieuwe brandweergarage.

De bouw van de brandweergarage is overigens al in december 2008 van start gegaan. De verhuizing van de brandweer zal medio september 2009 plaatsvinden.

Nu al is door de wethouder een eerste aanzet geven voor het duurzaam verwarmen en koelen van de ruimten in de nieuwe garage met een warmtepomp. Dit gebeurde door het inbrengen van een ringleiding in de grond tot een diepte van 80 meter.

Om financiële redenen is voor de brandweergarage oorspronkelijk een sober maar doelmatig bouwplan ontwikkeld. Door een gunstige aanbesteding bleef een bedrag over. Dit voordeel wordt door de gemeente ingezet voor een aantal duurzame maatregelen. De maatregelen leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot met ruim 13.000 kilo op jaarbasis of hebben op een andere manier een positief effect op het milieu.

Â

Deze duurzame verbeteringen betreffen:

* Het aanbrengen van een lichtkoepel op het dak van de stallingsgarage waardoor overdag geen verlichting in de stallingsgarage nodig is;

* het toepassen van LED-verlichting voor de noodverlichting. LED-verlichting verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur;

* het aanbrengen van een gescheiden rioolsysteem. Vuil afvalwater wordt daarbij via een ander systeem afgevoerd als relatief schoon regenwater. het regenwater wordt afgevoerd naar een ondergrondse tank. Dit water wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, wassen van de wagens en water voor de wasmachine van de brandweerpakken;

* het toepassen van zonnecollectoren op het dak voor het opwekken van elektriciteit;

* het toepassen van een warmtepomp, waarmee op een duurzame manier âs winters het gebouw verwarmt wordt en âs zomers juist gekoeld.

Wethouder Geers gaf voorafgaand aan de officiële handeling aan blij te zijn met het besluit van de raad om het aanbestedingsvoordeel te gebruiken voor het doorvoeren van duurzame maatregelen in de bestaande plannen.

Â

Dat het gebouw bovendien door plaatselijke aannemers wordt gebouwd, is daarbij een extra bijkomstigheid. Daaruit blijkt dat ook binnen onze gemeente de expertise aanwezig is voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een woning of gebouw.

Â

Verder gaf de wethouder aan te hopen dat de bouw van de brandweergarage en de daarbij doorgevoerde duurzame maatregelen als voorbeeld zullen gaan dienen voor andere projecten van de gemeente, maar ook voor bouwprojecten van particulieren.

Â

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Mike Looy, telefoon: 0181-408044