Provincie Flevoland

Provincie neemt aanbevelingen Rekenkamer over

De provincie Flevoland onderschrijft het advies van de Randstedelijke Rekenkamer om over te gaan naar een meer planmatig beheer en onderhoud van infrastructurele kunstwerken, zoals bruggen, sluizen en viaducten. Vooral een betere afstemming tussen de beleidsvoorbereiding en
-uitvoering vinden Gedeputeerde Staten een goede zaak. Ook de inzichtelijkheid van het resultaat kan worden verbeterd, bijvoorbeeld in de jaarlijkse verantwoording over de geleverde prestaties.

De Randstedelijke Rekenkamer heeft onderzocht hoe de vier Randstadprovincies bruggen, viaducten en andere infrastructurele kunstwerken onderhouden. Centraal stond de vraag of de provincie dit voldoende planmatig doet en of de uitvoering van het onderhoud efficiënt en doeltreffend gebeurt.

Tot nu toe heeft de provincie Flevoland gekozen voor het zogenaamde budgetsturing. Bij budgetsturing wordt voor meerdere jaren geld beschikbaar gesteld en met dat geld wordt het onderhoud uitgevoerd. Volgens de Rekenkamer kan er meer structuur worden aangebracht door vaststelling vooraf van het gewenste kwaliteitsniveau van het beheer en onderhoud en daar budget aan te koppelen. Achteraf wordt dan bekeken of het gewenste niveau gehaald is.

Opvallend is dat de Rekenkamer in de vier Randstadprovincies ongeveer hetzelfde heeft aangetroffen. Volgens de Rekenkamer is in alle vier provincies planmatiger beheer en onderhoud mogelijk. Daardoor wordt duidelijker welke resultaten bereikt moeten worden. Door vooraf vast te leggen welke kwaliteiten de provincie nastreeft is er sprake van meer transparantie en planmatigheid. De provincie Flevoland werkt inmiddels al een stuk planmatiger. Het kwaliteitsniveau is omgeschreven en de ontwikkeling naar meer planmatigheid wordt voortgezet. Systematisch werken wil echter nog niet zeggen dat het goedkoper wordt. Het tegendeel kan waar zijn. Er moet namelijk meer worden geïnvesteerd in inventarisatie, inspectie, automatisering en beleidsmatige uitwerkingen.

Harry Dijksma, gedeputeerde van Financiën: "Het rapport van de Rekenkamer ondersteunt de wens om meer te sturen op resultaten dan op het toekennen van middelen vooraf. Een meer beleidsmatige benadering met strategische keuzes en de nadruk op verantwoording betekent meer inzet. Ook de aanbeveling om de planning van het onderhoud verder te automatiseren willen wij verder uitwerken."