Ingezonden persbericht


Persbericht (12 maart 2008)

Eerste 'Dutch Open Solarboat Challenge' in Zeeland en Vlaanderen

Van 15-20 juni 2009 wordt in Zeeland en Vlaanderen voor de eerste keer de 'Dutch Open Solarboat Challenge' georganiseerd. Dit is een internationale wedstrijd voor kleine zelfgebouwde vaartuigen die met zonne-energie (PV-panelen) worden aangedreven. Aan de race, bestaande uit verschillende proeven en etappes op uiteenlopende locaties, hebben zich inmiddels 45 teams uit binnen en buitenland aangemeld.

De Dutch Open Solarboat Challenge is niet alleen een uniek evenement, maar ook een opvallende formule om jonge mensen op een uitdagende manier te betrekken bij één van de belangrijkste uitdagingen van deze generatie; de omslag naar een duurzame energievoorziening.

De zonnebootrace is een initiatief van de stichting Zeeuwse Zonneboot race. Het eerste Open Nederlands Kampioenschap voor zonneboten bouwt voort op de zonnebootraces die sinds 2005 in Zeeland (Zeeuwse Zonneboot Race) en Friesland (Frisian Solar Challenge) worden gehouden.

In een paar jaar tijd hebben de zonneboten, die gebouwd worden door teams van bedrijven en onderwijsinstellingen, een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De kunst is om met een betrekkelijk klein vermogen een zo hoog mogelijke snelheid op het gehele parkoers te bereiken. Factoren die de snelheid bepalen zijn ondermeer het oppervlak aan zonnepanelen, het gewicht van de boot, de vorm van de romp en de schroef en de kracht van de motor. Voor de energieopslag is er ook een kleine accu aan boord. Boten die aan de race mee willen doen, moeten minimaal 6 km per uur kunnen varen op de lange trajecten. In de sprintwedstrijden worden snelheden van ruim boven de 20 km per uur gehaald.

De Dutch Open Solarboat Challenge start op dinsdag 16 juni met een proloog van 10 km op het Veerse Meer. De dag erna wordt op het Veerse Meer meteen de langste etappe (45 km) gevaren. De Vlaams-Zeeuwse etappe start op 18 juni in de stad Gent en finisht na 32 kilometer in het centrum van Terneuzen. Op vrijdag 19 juni trekt het peloton zonneboten over het Goese Sas en het Goese Meer naar de binnenhaven van Goes op Zuid Beveland. De finale speelt zich op zaterdag 20 juni af op het Kanaal door Walcheren, de Arne en de Binnenhaven van Middelburg. In het hart van de Zeeuwse hoofdstad vinden de afsluitende sprintwedstrijden plaats.

De Dutch Open Solarboat Challenge wordt omlijst met verschillende side events. Voor leerlingen van de basisschool wordt een mini-zonnebootrace georganiseerd. Met behulp van een paar kleine zonnecelletjes en een onderwatermotortje bouwen de leerlingen zelf een schaalmodel van een zonneboot. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is een zonnegadget wedstrijd, de 'Solar Olympics.

De Dutch Open Solarboat Challenge is in juni live te volgen via het internet. Informatie over de race en de teams is nu al te vinden op www.dutchopensolarboatchallenge.org.