Sollicitanten afwijzen op basis van geloofsovertuiging


Werving en Selectie organisatie onderzoekt de mogelijkheden

BILTHOVEN, 20090615 -- In navolging van het advies van de Raad van State aan onderwijsinstellingen met een geloofsovertuiging die hen in staat stelt homo's te kunnen ontslaan onderzoekt Werving en Selectie organisatie SalesProfs de mogelijkheden om kandidaten met een geloofovertuiging te kunnen afwijzen.

Organisaties die nieuw personeel zoeken, hebben vaak uiteenlopende criteria van wat zij wel en wat zij niet zoeken betreffende de meest geschikte kandidaat. Veel van de eisen die zij kunnen stellen zijn wettelijk vastgelegd. Binnen een vacature mag men niet de specifieke voorkeur eisen voor een mannelijke of een vrouwelijke kandidaat en ook is het stellen van een leeftijdsgrens absoluut verboden.

De meeste organisaties zijn goed in staat om te kunnen bepalen wat wel en wat niet in het team past maar mogen dit niet vragen binnen de vacature. Zo is het goed mogelijk dat er voor wordt gekozen dat een kandidaat met een openlijke geloofsovertuiging op dat moment niet past binnen de organisatie.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het advies van de Raad van State en de arbeidsbemiddeling omtrent dit onderwerp over wat wel en wat niet mag.
"Indien het mogelijk wordt kan ik mij voorstellen dat organisaties zich het recht willen voorbehouden om kandidaten op deze gronden te kunnen afwijzen". Aldus Kor de Boer Commercieel Directeur, "het is in ieder geval onze plicht om dit te onderzoeken".
Volgens SalesProfs is er in ieder geval sprake van discriminatie op het moment dat kandidaten worden afgewezen op etnische afkomst, lichamelijke beperkingen en of zaken waar de kandidaat zelf vaak geen keuze in heeft, zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit. Een geloofsovertuiging valt daar volgens de organisatie zeker niet onder.





SalesProfs BV