Ingezonden persbericht


Persbericht, 15 JUNI 2009

Amsterdamse regio scoort slecht, Noord-Brabant nummer 1 VESTIGINGSDYNAMIEK BEDRIJVEN ZAKT IN DOOR CRISIS

Het aantal bovenregionale locatiebeslissingen van bedrijven in 2008 nam af tot 26. Dit is een scherpe daling ten opzichte van 2007 (41 locatiebeslissingen) en 2006 (44). Noord-Brabant is in 2008 met 10 bedrijven het meest in trek, de regio Amsterdam is opvallend afwezig met slechts 2 grote locatiebeslissingen. De top-3 van 2008: UVIT, FrieslandCampina en Arvato Services. UVIT voegt (hoofd)kantoren samen in Arnhem (1.100 arbeidsplaatsen), FrieslandCampina concentreert kantoren in Amersfoort (850 arbeidsplaatsen) en Arvato Sevices start een distributiecentrum in Venray (400 arbeidsplaatsen).

Sinds 2000 houdt Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland bij. De database geeft een overzicht van alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste 50 arbeidsplaatsen. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en 'groeiers' die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. De Stec Groep houdt de database bij om locatievoorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio's te identificeren. De vestigingsdynamiek in 2008 was het laagste in de reeks jaren vanaf 2000.

Invloed kredietcrisis groot
Vooral in de tweede helft van 2008 zakte de investeringsbereidheid door de crisis (slechts 10 locatiebeslissingen). Met name het aantal locatiebeslissingen van distributiecentra bleef achter. Gemiddeld gaat het in dit segment jaarlijks om zo'n 10 bovenregionale locatiebeslissingen; in geheel 2008 waren dat er 5. De logistieke sector is 'vroegcyclisch' en reageert bovengemiddeld snel op een neergaande conjunctuur.

Noord-Brabant blijft scoren
In 2008 was Noord-Brabant met 10 locatiebeslissingen het meest in trek. De provincie profiteert van haar ligging, infrastructuur en de aanwezige ruimte. Dat geldt voor zowel kantoorgebruikers als logistiek. Zo is Breda in trek voor Beneluxkantoren, zoals de vestiging van Texaco (hoofdkantoor) en GE Global Business Services (shared services center). Nieuwe logistieke vestigers die voor Brabant kozen waren Dylan Group, De Rooij Warehousing & Distribution (beide Roosendaal) en Genisis Global Services (Helmond).

Regio Amsterdam minder in trek
De regio Amsterdam deed het afgelopen jaren uitstekend bij grote vestigers. Op jaarbasis opteerden zo'n 10 bedrijven voor deze regio, vooral (internationale) hoofdkantoren. In 2008 kozen slechts 2 bedrijven voor Amsterdam. De Turkse bank Akbank verplaatst haar activiteiten vanuit Rotterdam naar de hoofdstad. Het Griekse Intralot vestigt haar Noord-Europese hoofdkantoor in Amsterdam. De oorzaak voor de terugval is de sterke conjunctuurgevoeligheid van de regio, waarbij vooral ook de zakelijke en financiële dienstverlening is geraakt. Het aantal locatiebeslissingen van nieuwe buitenlandse bedrijven, waar Amsterdam van oudsher goed bij scoort, was bovendien laag in 2008.

2009: aantal locatiebeslissingen blijft laag
Stec Groep verwacht dat het aantal bovenregionale locatiebeslissingen in 2009 vergelijkbaar laag is met 2008 (dus: 25 tot 30). De huidige laagconjunctuur maakt dat bedrijven investeringsbeslissingen on hold zetten of intrekken.

///