Gemeente Moerdijk


17-06-2009: Inzameling kunststof verpakkingsmateriaal

Gemeenten zijn verplicht om voor 1 januari 2010 kunststof verpakkingsmateriaal gescheiden in te zamelen. Per 1 oktober 2009 start de gemeente Moerdijk met het inzamelen van kunststof (plastic) verpakkingsmateriaal.

Gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsmateriaal is beter voor de burger en voor het milieu. De recycling van kunststof levert de grondstof op voor nieuwe kunststof verpakkingen, maar ook voor artikelen als vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleecekleding. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van kunststof verpakkingsmateriaal een afname van het volume van het overige afval.

De gemeente heeft gekozen voor een haalsysteem, wat betekent dat de inzameling huis-aan-huis plaatsvindt. In september ontvangen de burgers een uitgebreide folder met daarin onder andere informatie over de inzamelaar, wanneer de afvalzakken worden ingezameld en welk materiaal in de afvalzakken mag. Naast de folder ontvangen de burgers ook speciale afvalzakken voor de inzameling. Deze zakken worden eens per maand ingezameld.

Het bedrijfsleven, verenigd in Nedvang (Nederland Van Afval Naar Grondstof) betaalt voor de gescheiden inzameling en recycling. De invoering van inzameling van kunststof verpakkingsmateriaal heeft geen invloed op een stijging van de afvalstoffenheffing.