Gemeente Langedijk


* Millenniumdoelen Middag Markt groot succes

Millenniumdoelen Middag Markt groot succes

17 jun 2009 -
Een groot succes. Zo omschrijft voorzitter Karel Balder van het Comité van Aanbeveling Millennium Gemeente Langedijk de Millenniumdoelen Middag Markt(MMM), die op zaterdag 13 juni plaatsvond in De Binding. "We zijn uit de startblokken. En een betere start hadden we ons nauwelijks kunnen wensen."

Volgens de organisatie trok de MMM 500 à 600 bezoekers. Zij maakten kennis met de acht Millenniumdoelen in het algemeen en de drie doelen die de gemeente Langedijk heeft omarmd in het bijzonder: de uitbanning van extreme armoede en honger (1), de realisatie van een duurzamer leefmilieu (7) en de stimulering van eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp (8). Dat gebeurde met behulp van een informatief, leerzaam en vooral ook leuk programma, met optredens van een aantal artiesten.

"Spectaculair was het optreden van voormalig turnster Renske Endel," blikt Balder terug." Zij werd geïntroduceerd als Millenniumambassadrice voor Langedijk. Toepasselijk, want ze is één van de bekendste Langedijkers en bleek zich bovendien al in te zetten voor een project in India."

Programma voor bedrijfsleven
Voor het bedrijfsleven was er een apart programma. Hoewel de belangstelling hiervoor mede door het mooie weer en de aanzuigende werking van het overige programma iets kleiner was, was ook dit volgens Balder een succes. "We wilden vooral inventariseren welke initiatieven en activiteiten in Langedijk al een bijdrage leveren aan de realisatie van de Millenniumdoelen. Dat bleken er heel wat te zijn. Ook in dat opzicht heeft de MMM aan de doelstellingen voldaan. Er zijn veel duurzame contacten gelegd tussen de gemeente, ondernemers en inwoners van Langedijk die, daar ben ik van overtuigd, de komende jaren vruchten gaan afwerpen."

Meer financiële armslag
Het Comité van Aanbeveling gaat de MMM begin volgende week evalueren. De gemeenteraad zal worden voorgesteld om in 2010 omgerekend één euro per inwoner uit te trekken voor de activiteiten die onder de vlag van de Millennium-gemeente Langedijk worden ontplooid. Balder: "Dat zou ons meer financiële armslag geven om projecten te ondersteunen of te starten die de realisatie van de millenniumdoelen in 2015 een stukje dichterbij brengen."