Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Bijzonder fraaie lichtende nachtwolken waargenomen 17 juni 2009 - In de nacht van dinsdag op woensdag zijn rond middernacht in ons land bijzonder fraaie lichtende nachtwolken waargenomen. Volgens Peter Paul Hattinga Verschure, specialist op het gebied van dit soort lichtverschijnschijnselen, zijn de lichtende nachwolken zelde zo helder te zien geweest.
Bijzonder fraaie lichtende nachtwolken boven Deventer in de nacht van 16 op 17 juni 2009 (foto: Peter Paul Hattinga Verschure)

Lichtende nachtwolken zijn in deze tijd van het jaar soms te zien aan de noordelijke hemel. De wolken zitten op ongeveer 80 kilometer hoogte. Dat is aanzienlijk hoger dan gewone wolken die tot hooguit zo'n 20 kilometer in de atmosfeer komen en meestal veel lager zitten. Na zonsondergang weerkaatsen de hoge wolken nog enige tijd zonlicht van de laagstaande zon zodat ze in de duisternis oplichten.

Het ontstaan van lichtende nachtwolken hangt samen met uiterst kleine deeltjes op grote hoogte. Dat kan stof zijn afkomstig van meteorieten. Door de zeer lage temperaturen op grote hoogte zet zich een laagje ijs af op de wolken waardoor het zonlicht wordt gespiegeld.

Lichtende nachtwolken veranderen voortdurend van vorm. Op de hoogte waarop de wolken zich voordoen komen zeer sterke luchtstromingen voor met windsnelheden van soms honderden kilometers per uur. De sterk dalende en stijgende luchtstromingen geven de wolken een zeer turbulent aanzien met golven en ribbels.

De geringe activiteit die de zon momenteel laat zien is waarschijnlijk gunstig voor de ontwikkeling van lichtende nachtwolken. Onderzoek in de afgelopen dertig jaar heeft aangetoond dat in jaren met weinig zonneactiviteit vaker lichtende nachtwolken zijn waargenomen dan in jaren met een actieve zon en veel zonnevlekken. Tijdens een zonnevlekkenminimum koelen de hoogste delen van de atmosfeer wellicht iets meer af wat bevordelijk kan zijn voor de groei van ijskristallen op grote hoogte.

Lichtende nachtwolken zijn vrij zeldzaam en komen zeer onregelmatig voor. Soms zijn ze meerdere keren per maand zichtbaar maar veel zomers gaan voorbij zonder lichtende nachtwolken.

Zie ook de (panorama)foto's van lichtende nachtwolken onder dit artikel. Meer in Nader Verklaard- lichtende nachtwolken.
---

Eerste uitgave: 17-06-09