Gemeente 's-Hertogenbosch

17-06-2009
Uitbreiding onbewaakte fietsenstalling station 's-Hertogenbosch

In opdracht van ProRail is er tussen medio april en medio mei gewerkt aan de uitbreiding en vernieuwing van fietsenstallingen aan de oostzijde (Magistratenlaan) van station 's Hertogenbosch. Voor de uitbreiding was er in de stalling plek voor 144 fietsen. Na de uitbreiding is dit verdubbeld en kunnen er 288 fietsen worden gestald.

In de vernieuwde fietsenstallingen kunnen reizigers hun fiets makkelijk en veilig stallen. Er is voldoende ruimte tussen de klemmen, zodat fietsen met brede sturen of fietstassen goed kunnen worden gestald. Bovendien bieden de rekken meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.

De vernieuwing van de onbewaakte fietsenstalling is onderdeel van het landelijke ProRail programma "Ruimte voor de fiets". Om de reis van deur tot deur makkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail fietsenstallingen en lost fietsparkeerproblemen op bij stations. Dit doen zij door middel van vervanging en uitbreiding van bestaande stallingen en het realiseren van nieuwe stallingen. Inmiddels zijn in dit kader 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen op stations gerealiseerd. Inmiddels zijn ruim 300 stallingen in Nederland omgebouwd. "Ruimte voor de fiets" loopt tot 2011. ProRail en de gemeente wil met de nieuwe fietsenstallingen het gebruik van de fiets van en naar het station te stimuleren. Bijna 40% van de treinreizigers komt op de fiets naar het station.