Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 16 juni 2009

Zoetwatervoorziening groot maatschappelijk en economisch belang Landbouworganisaties wijzen op noodzaak alternatieven verzilting

Zoet water is van levensbelang voor mens, dier en plant. Een tekort aan zoet water heeft grote economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen. Met de mogelijke verzilting van het Volkerak-Zoommeer, dreigt die situatie in Zuid-west Nederland te ontstaan. De economie in delen van de provincie Zeeland, West-Brabant, op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Westland komt zwaar onder druk te staan en zal diverse sectoren treffen. Om die reden roepen de ZLTO, LTO Noord en KAVB op om te investeren in een continue zoetwatervoorziening alvorens over te gaan tot verzilting. In de gisteren aan de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta gepresenteerde film laten de organisaties zien dat er alternatieven voorhanden zijn zodat we in Nederland niet worden geconfronteerd met een tekort aan zoet water. De Stuurgroep Zuidwestelijke Delta complimenteerde de landbouworganisaties met de instructieve film. Die film is nu ook te zien via internet

Het Volkerak-Zoommeer op de grens van West-Brabant en Zeeland is na het IJsselmeer de grootste zoetwaterbuffer in Nederland. Om de vorming van blauwalgen te voorkomen, heeft het Bestuurlijk Overleg Krammer Volkerak voorgesteld het Volkerak-Zoommeer te verzilten. De effecten daarvan voor de zoetwatervoorziening zijn echter zeer negatief, tenzij er eerst wordt geïnvesteerd in een alternatieve zoetwatertoevoer. Ongeveer 80% van het zoet water dat Nederland binnenkomt bij Lobith, stroomt ongebruikt de Noordzee in. Dat water moeten we zien te benutten voor onze leefomgeving en onze economie.

Het zoet water dat nodig is voor het leven en werken in Zeeland, West-Brabant, op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Westland kan door een combinatie van maatregelen worden gegarandeerd. Het gaat om: - het beschikbaar krijgen van zoet water vanuit het Haringvliet en Hollands Diep voor het Westland, de Zuid-Hollandse Eilanden, West-Brabant en de Zeeuwse eilanden; - het verleggen van inlaatpunten voor zoet water in West-Brabant in het Mark-Vliet-stroomgebied; - het inzetten van kwelwater uit de Brabantse Wal voor teelten op Zuid-Beveland; - belemmeringen voor zoutwaterindringing verder stroomopwaarts in de Nieuwe Maas. Zo blijft een groter deel zoet beschikbaar voor gebruik in het Westland en op de Zuid-Hollandse eilanden.

Door te investeren in deze maatregelen wordt de zoetwatervoorziening in de Zuid-Westelijke Delta voor de toekomst veilig gesteld. Die investering levert winst op voor ecologie, economie en maatschappij. De productie van groenten, fruit en bollen blijft dan mogelijk en daarmee de doorontwikkeling van het Zuid-Westelijk Deltagebied als uniek en innovatief productiegebied van voedsel en bollen van hoge kwaliteit. Verzilting van het Volkerak-Zoommeer en daarmee het terugdringen van de blauwalg, kan daarna prima worden gerealiseerd. Een win-win situatie voor de Zuid-Westelijke Delta!

De ZLTO, LTO Noord en de KAVB hebben hun visie verbeeld in de film "Eerst zoet dan zout". Deze film is via internet te bekijken. Zie: www.zlto.nl/water, www.ltonoord.nl/water, www.kavb.nl.