Gemeente Wunseradiel


Jaarverslag 2008

Elk jaar maakt de gemeente een verslag over het afgelopen jaar. Het jaarverslag geeft inzicht in de manier waarop de taken van de gemeente zijn uitgevoerd. En wat de effecten hiervan zijn. Het jaarverslag bestaat uit tien hoofdstukken die elk een onderdeel van de gemeente belichten.

Elk jaar maakt de gemeente Wûnseradiel een jaarverslag over het afgelopen jaar. De voorgaande jaren bestond het jaarverslag uit een dik boekwerk vol gegevens. Met ingang van vorig jaar is voor een nieuwe opzet gekozen: een kort en leesbaar verslag. Het jaarverslag over 2008 is opgesierd met foto's van het belangrijkste evenement in het afgelopen jaar: de viering van Koninginnedag in Makkum.

De complete tekst kunt u terugvinden op onze website. We hebben een aantal activiteiten uit 2008 uitgelicht in dit artikel.

Jaarverslag

Het jaarverslag heeft twee belangrijke functies:


- het geeft inzicht in de mate waarin de doelstellingen van de gemeente gerealiseerd zijn


- het geeft inzicht in de manier waarop de beoogde maatschappelijke effecten bereikt zijn

Naast het jaarverslag is er een afzonderlijk boekwerk met een cijfermatig overzicht over het afgelopen jaar.

Het jaarverslag is opgedeeld in tien hoofdstukken.

Hoofdstuk 0: Algemeen Bestuur

Bestuurlijke samenwerking was een belangrijk onderwerp in 2008. De gemeenteraad heeft op 3 maart 2008 het besluit genomen te kiezen voor het samengaan van gemeenten. De eerste maanden van 2008 stonden in het teken van de viering van Koninginnedag in Makkum. Er is een nieuwe Wmo-website gelanceerd met veel locale informatie. Tenslotte is eind 2008 het klanttevredenheidsonderzoek "Waar staat je gemeente" uitgevoerd.

Hoofdstuk 1: Openbare Orde en veiligheid

Bij werkzaamheden bij het Van Panhuyskanaal werden explosieven gevonden. De brandweer moest 53 keer in actie komen. De zwerfdieren gaan voortaan naar de dierenopvang in Luinjeberd.

Hoofdstuk 2: Verkeer, vervoer en waterstaat

In 2008 is begonnen met het baggeren van het Makkumerdiep. De omgebouwde N31 is opgesteld en binnen het Friese Merenproject zijn werkzaamheden uitgevoerd in Parrega, Tjerkwerd, Allingawier en Makkum.

Hoofdstuk 3: Economische zaken

Twee nieuwe bedrijven zijn in voorbereiding: de Potstal in Witmarsum en De Papiermolen in Makkum.

Hoofdstuk 4: Onderwijs

Het bestuur van het openbaar onderwijs is, samen met zes andere gemeenten, ondergebracht in de Stichting De Gearhing.

Hoofdstuk 5: Cultuur en recreatie

Drie sportvelden zijn gerenoveerd: Burgwerd, Kimswerd en De Braak. De gemeente heeft een bijdrage verleend voor de nieuwbouw van het sportcomplex It Fliet in Witmarsum. In Kimswerd is een nieuw Multifunctioneel Centrum in gebruik genomen. In Dedgum, Idsegahuizum en Piaam zijn projecten voor doarpsgrien gestart.

Hoofdstuk 6: Sociale voorzieningen en maatschappelijk werk

Het aantal mensen zonder werk is in 2008 gedaald. De ISDzwf brengt mensen zonder werk zoveel mogelijk in beweging met werkervaringsprojecten. In 2008 is de Stichting Pjuttewurk Wûnseradiel van start gegaan.

Hoofdstuk 7: Volksgezondheid en milieu

Op het gemeentehuis is een informatiemarkt Energiebesparing gehouden. In Witmarsum wordt het oud papier ingezameld met papiercontainers. De Zuidwesthoek gemeenten werken samen binnen Jong in Zuidwest Friesland.

Hoofdstuk 8: Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

We hebben vier inspraakavonden gehouden over de Structuurvisie Wûnseradiel. In 2008 is begonnen met de exploitatie van het uitbreidingsplan Tjerkwerd.

Hoofdstuk 9: Financiering en algemene dekkingsmiddelen

Het voordelig resultaat over 2008 bedraagt EUR 1.110.000,-.

relevante downloads

* Jaarverslag 2008.pdf (568.93 KB)