Technische Universiteit Delft

Qubits

door M&C

Promotie van mevrouw F.G. Paauw: "Superconducting flux qubits: Quantum chains and tunable qubits"

18 juni 2009 | 14:00 uur
plaats: Kronigszaal van de faculteit TNW

Mevrouw Ir. F.G. Paauw | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. J.E. Mooij em.hgl (2006). TNW

Supergeleidende flux kwantumbits: Kwantum ketens en regelbare kwantumbits

Dit proefschrift presenteert resultaten van theoretisch en experimenteel werk op het gebied van supergeleidende fluxkwantumbits. Deze kwantumbits vormen aantrekkelijke bouwstenen voor de ontwikkeling van schaalbare vaste stof kwantumcomputers. Dit werk richt zich specifiek op de studie van eendimensionale ketens van inductief gekoppelde fluxkwantumbits en op kwantumbits met een regelbaar minimaal energieverschil.

Ketens van gekoppelde fluxkwantumbits kunnen worden gebruikt voor het bestuderen van spin ketens, een van de meest fundamentele systemen in de meer deeltjes fysica waaraan veel theoretisch werk is verricht. De mogelijkheid de koppeling en de kwantumbit parameters te ontwerpen en te manipuleren, maakt het mogelijk verschillende fase regimes te bestuderen tijdens een enkel experiment. Daarbij kunnen parameter waarden worden gekozen die onbereikbaar zijn in magnetische materialen. Het bestuderen van de dynamica van kwantum golven in kunstmatige spin ketens kan worden gebruikt om nieuwe kwantum fenomenen te onderzoeken met mogelijke toepassingen op het gebied van kwantum berekeningen.

Het kunnen verstellen van het minimale verschil tussen de twee energie niveaus van een fluxkwantumbit maakt het mogelijk het kwantum bit snel in en uit resonantie te brengen met andere kwantumsystemen; bijvoorbeeld met een harmonische oscillator. Met regelbare kwantumbits wordt het ook mogelijk, met behulp van magnetische flux, koppelingen te creëren met verschillende vector eigenschappen. Die koppelingen kunnen worden gebruikt om de interactie-Hamiltoniaan, voor systemen met meerder kwantumbits, te ontwerpen. Al deze processen kunnen worden uitgevoerd in het degeneratiepunt van het kwantumbit, waar de coherentie eigenschappen van het systeem optimaal zijn. Daarom vormt het verstelbare kwantumbit een aantrekkelijke bouwsteen voor het tot stand brengen van een schaalbare kwantumcomputer.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.