Senternovem

17-06-2009 | Elektrisch en hybride vervoer: op weg naar nul procent uitstoot?

Koninklijke belangstelling voor het 24e `Electric Vehicle Symposium & Exhibition' (EVS24) in het Noorse Stavanger. Prins Albert II van Monaco en de Noorse kroonprins Haakon Magnus verzorgden mede de opening en ontvingen de deelnemers aan de finish van de EVS Viking Rally, een race voor auto's zonder emissie, voorafgaand aan het internationale symposium.

Hét symposium voor elektrische en hybride voertuigen had dit jaar het thema `Towards zero emission'. Tijdens dit EVS24 presenteerden meer dan 200 experts hun ideeën. Daarnaast leverden ze een bijdrage aan discussies waaraan ook de ruim 1.000 deelnemers uit 45 landen konden deelnemen. Tot slot was er veel belangstelling voor het tentoonstellingsdeel van het EVS24, waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam, elektrisch vervoer te zien waren.

Op de politieke agenda
Elektrisch vervoer lijkt misschien iets van de laatste jaren, toch viert `Electric Vehicle Symposium & Exhibition' dit jaar een jubileum. Veertig jaar geleden werd in de USA de eerste EVS georganiseerd door de World Electric Vehicle Association (WEVA) die bestaat uit een Amerikaans, Europees en Aziatisch onderdeel. Arie Brouwer van SenterNovem, adviseur mobiliteit en betrokken bij het ontwikkelen van programma's voor proeftuinen hybride en elektrisch rijden, aanwezig bij het EVS24: "De afgelopen jaren is de bezorgdheid over het klimaat toegenomen en daarmee de aandacht voor elektrisch vervoer. Dat zie je duidelijk terug bij de laatste symposia; er is meer maatschappelijke en politieke belangstelling. Ook nemen de VS, Japan en Europa sinds kort stimuleringsmaatregelen gericht op zowel autorijders als autoleveranciers en -fabrikanten."

Evolutie in auto-industrie
"Tijdens het EVS24 was veel aandacht voor de ontwikkeling van batterijen", vervolgt Brouwer. "De levensduur en capaciteit van de batterijen neemt sterk toe. Ook ontstaan er coalities tussen batterijfabrikanten en voertuigfabrikanten. Het is een intensieve ontwikkeling waarvan we de komende jaren de vruchten kunnen plukken. Voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld goederenvervoer binnen steden, is er al veel mogelijk. We zien de belangstelling voor dit type vervoer sterk toenemen. Een andere belangrijke ontwikkeling van met name de laatste twee jaar, is de plug-in hybride auto", stelt Brouwer. "Een groot aantal fabrikanten is bezig met dit type auto dat oplaadbaar is via een `normaal' stopcontact. Zo komt er volgend jaar een plug-in hybride Toyota Prius. GM komt met de Chevrolet Volt en Opel heeft de Opel Ampera in ontwikkeling. Ook Ford is er serieus mee bezig. Men ziet het overigens als tussenperiode totdat batterijen een langere levensduur hebben, minder vaak opgeladen hoeven te worden en er meer oplaadpunten zijn. Dit zal echter nog wel een aantal jaren duren, ontwikkelingen in de auto-industrie gaan nog altijd evolutionair."

Elektrisch vervoer in Nederland
Het symposium geeft aanleiding om te reflecteren op de Nederlandse situatie. Brouwer: "Het is duidelijk dat Nederland op het gebied van elektrisch vervoer een bijdrage kan leveren aan de ontwikkelingen, zeker in Europa. Dit is zeker het geval voor het ontwikkelen van componenten en deelsystemen voor elektrische voertuigen. Zo zijn TNO, TU Eindhoven en de Hogeschool Arnhem Nijmegen bezig met het onderwerp op onderzoek- en onderwijsgebied. Ook vanuit de rijksoverheid is er ondersteuning voor elektrisch vervoer. Zo is het ministerie Verkeer & Waterstaat bezig met de Proeftuin elektrisch en hybride voertuigen, om het toepassen van de innovaties te stimuleren. Ook het Platform Duurzame Mobiliteit van EnergieTransitie ondersteunt ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer. Hybride en elektrisch rijden is een van de transitiepaden.

Nederlandse publicaties over elektrisch vervoer:
* Planbureau voor de Leefomgeving, 'Elektrisch autorijden; Evaluatie van transities op basis van systeemopties'

* Actieplan elektrisch rijden van Stichting Natuur en Milieu: www.natuurenmilieu.nl, bij `publicaties'

Meer informatie
De officiële site van Electric Vehicle Symposium & Exhibition: www.evs.org geeft informatie over het programma van het EVS24. Ook aandacht voor het 40-jarige jubileum en het komende symposium, EVS25, in november 2010 in Shenzhen, China.