Rathenau Instituut


Is de ware wetenschapper een agnost?

Sluiten religie en wetenschap elkaar uit? Dat was de centrale vraag tijdens Spinoza te Paard op dinsdag 16 juni. Spinoza te Paard verkent de grenzen van de wetenschap.

Wetenschap en geloof inspireren elkaar
Cees Dekker is biofysicus. In zijn lab onderzoekt hij de moleculaire wereld van de biologische cel. Maar tijdens Spinoza te Paard ging het niet over werk in het lab. Het ging over zijn geloof in God. Dekker zelf noemde het een 20ste-eeuwse mythe dat wetenschap en geloof in conflict zijn. Volgens de biofysicus inspireren ze elkaar juist. De historie laat zien dat de grote pioniers in de wetenschap vaak diepgelovige christenen waren en zijn. "De bijbel vertelt ons dat God de wereld geschapen heeft, de wetenschap vertelt ons hoe God de wereld geschapen heeft."

Werelden onverenigbaar
Ook paleontoloog en evolutiedeskundige Jelle Reumer was uitgenodigd. Hij meent dat de wetenschappelijke methode en het geloof onverenigbaar zijn. Beide werelden moeten gescheiden blijven. Het grote misverstand is dat de wetenschap zou bewijzen dat God niet bestaat. Hij heeft het dan in het bijzonder over de evolutietheorie. Volgens hem is dat pertinent onjuist, want de wetenschap bestudeert immers de werkelijkheid. Het enige wat de wetenschap heeft kunnen ontkrachten is dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.

De conclusie van het publiek was dat de ware wetenschapper een agnost is. Zoals Reumer het formuleerde: "De wetenschap is gebaseerd op geĂŻnstitutionaliseerde twijfel".

Over Spinoza te Paard
Winnaars van de Spinozapremie verkennen maandelijks in het Paard van Troje de grenzen van wat we kennen en weten. De bijeenkomsten worden georganiseerd door NWO, samen met Het Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut. Spinoza te Paard wordt gepresenteerd door Christian van 't Hof van het Rathenau Instituut.

Volgend seizoen gaat Spinoza te Paard verder. Hoogleraar natuurkunde Jan Zaanen vertelt op 22 september over Darwin en Einstein.

Meer informatie:

* Meer over Spinoza te Paard (website NWO)