Gerechtshof 's-Gravenhage


Oordeel hof over gijzeling en beroving met dodelijke afloop in Pernis

Den Haag, 18 juni 2009 - Het Haagse hof heeft op 18 juni 2009 uitspraak gedaan in een zaak tegen drie verdachten van het gijzelen, beroven en met geweld om het leven brengen van een 28-jarige man in de nacht van 15 op 16 juni 2007 te Pernis. Het gerechtshof heeft de verdachten in hoger beroep veroordeeld tot twaalf, tien en vijf jaar gevangenisstraf. De zaak leidde destijds tot veel discussie over het optreden van de politie.

Het gerechtshof heeft de twee mannelijke verdachten veroordeeld voor het medeplegen van doodslag bij een beroving en gijzeling. De vrouwelijke verdachte is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de doodslag. Het oordeel van het hof stemt hiermee overeen met dat van de rechtbank in eerste aanleg. Het hof heeft één van de mannelijke verdachten dezelfde straf opgelegd als de rechtbank, te weten een gevangenisstraf van twaalf jaar. Bij de andere verdachten is het hof gekomen tot zwaardere straffen, namelijk tien jaar gevangenisstraf (in plaats van acht jaar) voor een medepleger van doodslag en vijf jaar gevangenisstraf (in plaats van vier jaar) voor de medeplichtige.

Het hof heeft in de arresten geoordeeld dat in het algemeen geldt dat een eventueel niet-tijdig ingrijpen van de politie (waardoor de schade die door een verdachte is toegebracht, kan zijn opgelopen) niet leidt tot strafvermindering voor de verdachte. De schade is dan niet veroorzaakt door de gestelde nalatigheid van de politie, maar door het onrechtmatig handelen van die verdachte. Dat was ook in deze zaak in Pernis het geval. Het dodelijk letsel is door de twee mannelijke verdachten in nauwe en bewuste samenwerking aan het slachtoffer toegebracht. Het hof stelt bovendien dat het niet de belangen van de verdachten zijn die worden geschaad door eventueel niet tijdig ingrijpen van de politie, maar hooguit die van het slachtoffer. Bij de beoordeling van de strafbaarheid van de verdachten en de strafmaat heeft het hof de vraag dan ook buiten beschouwing gelaten, in hoeverre de politie adequaat heeft opgetreden.

LJ Nummers

BI8685
BI8688
BI8691

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 18 juni 2009 Naar boven