Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

18 juni 2009, 16.00 uur

Nederlandse militairen bij de voorpost Tabar.- Foto: ministerie van Defensie De nieuwe versterkte voorpost Tabar in het westelijk deel van Deh Rahsan is gereed. Tijdens de operatie Mani Ghar II werd het gebied onder controle gebracht van de Afghaanse overheid en de International Security Assistance Force (ISAF).

Vanuit Tabar patrouilleren Nederlandse militairen nu in het gebied, een teken van permanente aanwezigheid. Het is de bedoeling dat de Afghan National Army (ANA) de post aan het einde van het jaar overneemt.

Gezondheidscentrum De gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam, heeft in het plaatsje Sorkh Murghab, in de oostelijke Deh Rashan, een nieuw gezondheidscentrum geopend. In het centrum bieden een arts, een verpleegkundige en een vroedvrouw medische zorg aan patiënten die naar hen zijn doorverwezen door gezondheidswerkers van omliggende medische hulpposten.

Militairen op de uitkijk bij voorpost Tabar. - Foto: ministerie van Defensie

In totaal zijn er 150 van dergelijke posten in de provincie. Mikhael Khan Agha, de directeur gezondheidszorg in Uruzgan, denkt dat het centrum kan bijdragen aan verzoening van de strijdende partijen. Het centrum is toegankelijk voor iedere Afghaan.

Deh Rawod In het noordwesten van Uruzgan, aan de randen van de gebieden die onder invloed van ISAF en de Afghaanse overheid staan, lijkt de druk van de Taliban op de bevolking toe te nemen. Burgers melden bedreigingen, ook worden er meer Improvised Explosive Devices (IED´s) gevonden en vinden er met enige regelmaat gevechtscontacten plaats. Dit heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht richting de bazaar van Deh Rawod. In het verleden wisten vluchtelingen deze plek vaker te vinden, bijvoorbeeld tijdens de overstromingen in het voorjaar van 2007 en de dreiging van Taliban later dat jaar.

Een eenheid van Task Force Uruzgan (TFU) werd ten noordoosten van Deh Rawod onder vuur genomen door opstandelingen. De eenheid vuurde terug. Ten oosten van Deh Rawod werd ook een gecombineerde ANA/TFU-patrouille beschoten. Ook dit vuur is beantwoord. Eén Afghaanse militair raakte bij dit incident gewond en is naar het hospitaal op Kamp Holland overgebracht. Een vijandelijke strijder die een TFU-eenheid tijdens het patrouilleren in de omgeving van Deh Rawod observeerde, is onder vuur genomen, waarna hij zich terugtrok. Een Bushmaster in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Task Force 55 Zoals in een brief aan de Tweede Kamer van maart 2009 werd aangekondigd, is inmiddels een Nederlandse eenheid bestaande uit commando´s en mariniers in Zuid-Afghanistan actief. Zij worden aangestuurd door het ISAF-hoofdkwartier in Kabul. Onder de naam Task Force 55 (TF-55) voerden zij de afgelopen week hun eerste operatie uit in Uruzgan. De patrouille kwam tweemaal onder vuur van vijandelijke strijders. De Nederlandse militairen schoten terug, waarbij aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers zijn gevallen.

Twee dagen later reed een Bushmaster van TF-55 op een IED. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen, wel raakte het voertuig zwaar beschadigd en is naderhand door eigen troepen vernietigd. Ook werd vuur uitgebracht op opstandelingen die een IED plaatsten en op enkele vijandelijke waarnemers.

Nederlandse militairen staan klaar om het oefengebied te betreden. - Foto: ministerie van Defensie

Counter IED Op Kamp Holland is een oefengebied voor de bestrijding van geïmproviseerde explosieven in gebruik genomen. Hier leren in Afghanistan gearriveerde eenheden hoe ze dergelijke bommen tijdig kunnen herkennen en onschadelijk maken. Op een nagebouwde weg zijn oefenexplosieven ingegraven, die zijn gefabriceerd op een wijze zoals ze in Uruzgan vaak gevonden worden. Ook is er een zogenaamde ´konvooistraat´ ingericht, waar de eenheden procedures trainen rondom IED-vondsten.

Het oefenen in een dergelijke realistische omgeving vergroot het IED-bewustzijn van de militairen. De IED-lane op Kamp Holland wordt niet alleen door Nederlandse militairen gebruikt, maar ook door andere ISAF-partners en leden van de ANA en Afghan National Police (ANP). Vuurcontacten * F-16 jachtvliegtuigen van de Nederlandse Air Task Force kwamen afgelopen week eenmaal in actie om ISAF-grondeenheden in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen, Apache-gevechtshelikopters enkele malen. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke strijders. * Nabij Tarin Kowt wisten agenten van de Kandak Amniante Uruzgan (KAU, onderdeel van de Afghaanse veiligheidsdiensten) een zelfmoordaanslag op hun hoofdkwartier te verijdelen. Zij schoten de aanslagpleger neer toen hij de hoofdpoort trachtte te passeren, voordat hij z´n bomvest tot ontploffing kon brengen. Op verzoek heeft de TFU bij het onderzoek ondersteuning geboden. * In het gebied van Chora is een TFU-patrouille op een IED gelopen. De hoofdlading van het explosief ging niet af, er vielen geen slachtoffers. Ook werden wederom enkele IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ten noorden van Tarin Kowt werd door een TFU-eenheid een kleine wapenopslagplaats gevonden, waarin naast enkele handgranaten een videocamera werd gevonden en middelen om IED´s te fabriceren. * Een militair van de TFU loste eenmaal een waarschuwingsschot, toen de bestuurder van een voertuig stoptekens negeerde. * Opnieuw werden deze week enkele raketten richting Kandahar Air Field afgeschoten, zonder dat daarbij slachtoffers vielen of schade ontstond.