Nieuw-Vlaamse Alliantie


Achterhouden van kiesbrieven geen probleem (18/06/09)

Minister De Padt weigert op te treden tegen de blijkbaar courante praktijk om rusthuisbewoners geen oproepingsbrief te bezorgen. Zo kunnen de betrokken bejaarden niet eens kiezen of ze al dan niet hun stem willen uitbrengen. Ondanks de verschillende getuigenissen in de media, ziet de minister het probleem niet. Nochtans werd de praktijk veroordeeld door een woordvoerder van De Padts eigen ministerie van Binnenlandse Zaken. N-VA-Kamerlid Weyts wil dat De Padt minstens de sector laat weten dat deze praktijken totaal onwettelijk zijn of een omzendbrief verstuurt naar de gemeenten.

In het Radio 1-programma Peeters en Pichal en enkele andere media getuigden onder meer rusthuisdirecteurs zelf dat oproepingsbrieven voor de verkiezingen worden achtergehouden. De rusthuisbewoners kunnen hun stemrecht dus niet uitoefenen en worden zelfs nooit verwittigd dat er oproepingsbrieven voor hen toekwamen. Kamerlid Ben Weyts (N-VA) stelde de kwestie aan de kaak in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken (verslag: http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/52/ic597.pdf).

Minister De Padt, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, verklaarde van niets te weten. Ik heb geen kennis van dergelijke praktijken noch van bepaalde misbruiken die er op dat vlak zouden zijn gebeurd. () Ik kreeg van mijn administratie evenmin melding van dergelijke misbruiken stelde de minister. De mediaberichtgeving blijkt evenwel enkel de minister en zijn kabinet te zijn ontgaan. Immers, op 9 juni veroordeelde woordvoerder Etienne Van Verdegem, van De Padts eigen ministerie van Binnenlandse Zaken, de praktijken als zijnde totaal onwettig.

Terecht stelt Weyts Ik erger me blauw aan de betutteling van de rusthuisbewoners. Zij mogen verdorie toch zelf beslissen of ze hun stem willen uitbrengen of niet. Als ze zich niet kunnen verplaatsen kunnen ze ook nog altijd bij volmacht stemmen. Het is niet alsof iedereen die in een rusthuis zit dement is. Weyts vroeg De Padt dan ook om minstens een initiatief te nemen naar de rusthuissector toe. Desnoods kan de minister een omzendbrief sturen naar de gemeenten met de vraag erop toe te zien dat de oproepingsbrieven wel degelijk bij de juiste bestemmelingen komen.

Op beide suggesties werd niet eens ingegaan. Minister De Padt erkende enkel dat wanneer de aangehaalde feiten kloppen waarvan hij zich dus niet eens wil vergewissen het inderdaad gaat om een schending van een door de Grondwet gewaarborgd recht. Eventueel zou de minister bij de volgende verkiezingen een aanbeveling doen aan de gemeenten om zoveel mogelijk stembureaus in rusthuizen te installeren.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be