Gemeente Nijmegen

Royal Haskoning verricht onderzoeken dijkteruglegging

18/06/2009

Een consortium onder leiding van Royal Haskoning ondersteunt de gemeente bij het maken van een inrichtingsplan voor het project Ruimte voor de Waal. Haskoning ontwikkelt varianten voor de inrichting van het gebied dat met de dijkverlegging op de schop gaat. Als onderdeel van de milieueffectrapportage vinden ook diverse onderzoeken plaats. In de zomer van 2010 moeten de onderzoeken en de varianten gereed zijn.

Het inrichtingsplan dat de gemeente komend jaar opstelt, is gebaseerd op het Ruimtelijk Plan uit 2007. Om binnen de vastgestelde kaders varianten voor dit plan te ontwikkelen en de benodigde onderzoeken uit te voeren, heeft Nijmegen deskundige partijen ingeschakeld. Dit consortium staat onder leiding van het Nijmeegse ingenieursbureau Haskoning, dat bij deze opdracht samenwerkt met onder andere Oranjewoud en Stroming.

Voor het inrichtingsplan worden verschillende combinaties gemaakt van wonen en voorzieningen, recreatie, natuur en cultuur. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar de nevengeul en de inrichting van de landtong die zich in het plan uitstrekt van de Waalbrug naar de nieuwe stadsbrug.

De onderzoeken die worden uitgevoerd zijn zeer divers en richten zich onder andere op natuurontwikkeling en ecologie, archeologie en recreatie. Haskoning onderzoekt ook de effecten die het verlengen van de geul in de Oosterhoutse Waarden heeft voor verlaging van de waterstanden in de Waal. Daarnaast wordt onderzocht of er vanuit het verleden nog explosieven in het gebied aanwezig zijn.

In het najaar van 2010 overhandigt Nijmegen de resultaten van de planstudie aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Deze beslist als opdrachtgever over de uitvoering van het plan. In 2015 moet de dijkteruglegging gerealiseerd zijn.