"Gemeenten doen niks voor kinderen die begeleiding nodig hebben"

18/06/2009 17:30

Per Saldo

Aline Saers, Per Saldo, over belangrijkste uitkomst AWBZ-meldactie

Een kwart van de mensen die op dit moment begeleiding krijgen vanuit de AWBZ zal deze ondersteuning volgend jaar geheel verliezen. Van de overige mensen die momenteel begeleiding ontvangen, zal een deel het met minder moeten gaan doen. Zij komen allemaal in onzekerheid, want de meeste gemeenten zijn er nog niet op voorbereid om hen op te vangen. Deze trend wordt zichtbaar in de meldactie van Per Saldo (belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget), die zij hield in samenwerking met zes andere cliƫntenorganisaties. 1550 mensen vulden de vragenlijst in.

Staatssecretaris Bussemaker vindt dat te veel mensen gebruikmaken van de AWBZ en besloot daarom de toegang tot de AWBZ strenger te maken. Alleen mensen met een beperking of chronische ziekte die een matige of zware vorm van begeleiding nodig hebben, kunnen hierop nog een beroep doen. Mensen met een lichte begeleidingsvraag moeten op zoek naar vervangende hulp bij de gemeente, school, familie en vrienden. Bussemaker heeft de gemeenten hier 130 miljoen euro extra voor gegeven.

Geen alternatief

Groot probleem is dat gemeenten geen activiteiten ontwikkelen voor met name kinderen met psychische problemen (ggz) of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Gemeenten bieden ouderen - om vereenzaming te voorkomen of tegen te gaan - wel een scala aan activiteiten aan, zoals dagopvang, gezamenlijke maaltijden, ouderensoos, computercursus of yogales. Volwassenen die nu geen indicatie meer krijgen voor begeleiding via de AWBZ, worden door de gemeenten doorverwezen naar deze activiteiten. Voor kinderen is er bij de meeste gemeenten nog niks geregeld. Zij vallen tussen wal en schip.

"Schrijnend", zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo. "Te veel gemeenten doen niks omdat ze het te ingewikkeld vinden. Volwassenen, die eerst gewend waren met hun persoonsgebonden budget hun eigen zorg te regelen, mogen zich nu aansluiten bij het bestaande aanbod. Voor kinderen hebben gemeenten nog helemaal niets gedaan. Er zijn geen activiteiten die aan hun vraag tegemoetkomen. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan begeleiding naar de voetbaltraining of naar de hobbyclub. Maar ook aan begeleiding thuis om broers, zussen en ouders te ontlasten. Het enige wat ze kunnen bedenken is de vrijwilligerscentrales. Maar die kampen met onvoldoende bezetting en kunnen de vraag totaal niet aan."

Innovatief denken

Volgens Saers wordt het nu echt tijd voor gemeenten om de opvang voor mensen, die hun begeleiding uit de AWBZ gaan verliezen, op orde te brengen. "Gemeenten moeten innovatief worden en buiten gebaande paden gaan kijken. Ze moeten andere oplossingen gaan bedenken, voor volwassenen, ouderen en met name voor kinderen. Als ze voor hen niks gaan doen, zullen veel kinderen niet meer aan gewone dingen mee kunnen doen en gaan er heel wat gezinnen overbelast raken."

Oververmoeid

Staatssecretaris Bussemaker van VWS rekent erop dat het zal lukken. Maar dat is helemaal niet zo zeker. Gemeenten en welzijnsinstellingen hebben nog nauwelijks op de nieuwe situatie geanticipeerd, blijkt uit de meldactie. Het blijkt vaak een kwestie van toeval of men op een andere manier hulp kan krijgen. Je moet maar net de juiste gemeente, school of welzijnsinstelling treffen. Vooral mensen die niet goed in staat zijn zelf hun zaken te regelen of kinderen van oververmoeide ouders die geen energie meer hebben om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor hun kind, dreigen hierdoor van hulp verstoken te raken.

Melden op internet

Melden hoe de herindicatie uitpakt kan nog steeds op www.pgb.nl.





http://www.pgb.nl