Ingezonden persbericht



- persbericht -

ANTICANTATE
Naderend onheil in surround sound

Op 18 Juni 2009 gaat Anticantate van het Rosa Ensemble in première: een elektro-akoestische collageperformance waarin muziek, beeld, dans en tekst in zes talen met elkaar worden vervlochten. Anticantate is gecomponeerd en geregisseerd door Daniël Cross op teksten van Annemarie Slotboom, met tekstregie van Judith Brokking en beeld van Arnoud Noordegraaf.

In Anticantate gaat het Rosa Ensemble, in deze barre tijden van kredietcrisis, terrorisme en oorlogen, op zoek naar de perfecte samenklank die de wereld in balans kan brengen. Een harmonie der sferen: muzikale antwoorden op catastrofes in het leven van alledag die een innerlijke kracht losmaken, waarvan je het bestaan niet had vermoed.

Annemarie Slotboom schreef vier verhalen over naderend onheil, met als uitgangspunt de Japanse mythe van Amaterasu, godin van de zon, die zich op de vlucht voor haar broer in een grot verschuilt, waardoor de zon niet meer opkomt. De verhalen worden, als in de labyrintische vertelstructuren van David Lynch, verwerkt in een zinderende tekstcollage in onder meer het Hindi, Perzisch, Engels en Japans, met stemmen van onder andere Roos Ouwehand, Sahand Sahebdivani, Rob List, Bert Luppes, Raj Mohan en Kees Hulst.

Anticantate is een voorstelling met surround geluid. Tekst en muziek worden deels afgespeeld over 8 speakers die rondom het publiek geplaatst zijn. Actrice Lizzy Timmers neemt zang, dans en performance voor haar rekening. Zo is elk woord onderdeel van de muziek en worden de grenzen van het muziektheater opgezocht.

ROSA ENSEMBLE - ANTICANTATE SPEELT:
18, 19 en 20 juni 2009 - Cultuurhuis Stefanus, Utrecht voorstellingen op 19 en 20 juni in combinatie met de voorstelling `Europa I.O.' van Ensemble Io 24 en 25 juni 2009 ­ Smart Project Space, Amsterdam 12 en 13 juli 2009 ­ Malta Arts Festival, Malta 9. 10. 11 september 2009 ­ Theater Kikker, Utrecht

Noot voor redacties