Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 18 juni 2009

Stop subsidies aan activistenclubs
Laat activisten zelf geld ophalen

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt dat er definitief een einde moet komen aan de subsidieverstrekking aan activistische ontwikkelingsorganisaties. Sommige organisaties bestaan slechts bij de gratie van de belastingbetaler en halen amper geld op via donaties. De nieuwe subsidieregels die donderdag in de Tweede kamer worden besproken stellen onvoldoende harde eisen aan de ontvangers.

De RND probeert al enige tijd inzicht te krijgen in de afspraken tussen het ministerie en activistenorganisatie SKK die bijna volledig door subsidies wordt gefinancierd. Ondanks herhaaldelijke verzoeken weigert de minister van Ontwikkelingssamenwerking de RND voldoende inzicht te geven in de stukken die zelfs middels meerdere officiële verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur) zijn opgevraagd. Ook verzoeken van de RND om kritischer te kijken naar de regels voor subsidieverstrekking blijven onbeantwoord.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de regels voor het Medefinancieringsstelsel II (MFS II). Dit is het circa 500 miljoen tellende budget voor ontwikkelingsorganisaties. De RND stelt dat in de huidige economische situatie kritisch moet worden gekeken naar de doelstellingen van de organisaties die geld ontvangen. Daarnaast moet duidelijk zijn wanneer een organisatie maatschappelijk draagvlak heeft. Ook vindt de RND het onacceptabel dat subsidiegelden door de ontvangers aan andere clubjes worden doorgegeven. "Subsidie geven aan activistische clubs die nauwelijks geld ontvangen van donateurs moet daarom afgelopen zijn", aldus Linda Herkemij van de RND.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.