Vereniging Milieudefensie


EU moet geld vrijmaken om klimaatoverleg te redden

9 juni 2009 Amsterdam/Bonn/Luxemburg- Europese Ministers van Financiën hebben vandaag in Luxemburg wederom geen besluit genomen over de financiering van internationale klimaatmaatregelen. Deze besluiteloosheid van de Europese Unie is een slecht signaal richting de VN-klimaatonderhandelingen die deze week plaatsvinden in Bonn, vinden milieu- en ontwikkelingsorganisaties. De klimaatonderhandelingen in Bonn vormen de basis voor een mondiaal klimaatverdrag dat eind dit jaar in Kopenhagen gesloten moet worden.

Willem Verhaak van Milieudefensie: "De Europese Unie steekt haar kop in het zand met haar stilzwijgen over de benodigde financiële steun voor ontwikkelingslanden. Daardoor zitten de onderhandelingen muurvast. We hebben nog slechts 180 dagen tot Kopenhagen. Balkenende en zijn collega's moeten haast maken en tijdens de eerstkomende Europese Raad, op 18 en 19 juni in Brussel, met geld over de brug komen."

Financiële experts van de Europese ministers van Financiën hebben het advies gegeven dat jaarlijks 100 miljard euro nodig is om ontwikkelingslanden te steunen bij het nemen van maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en adaptatie. De Ministers van Financiën hebben dit advies terzijde geschoven.(1)

In een poging om hun verplichtingen te ontduiken, hebben de ministers ook besloten om hun financiële verplichtingen en reductiedoelstellingen dubbel te tellen. "We hebben een tweeledige verplichting richting ontwikkelingslanden: het verminderen van onze eigen CO2 -uitstoot en het geven van financiële steun" Aldus Inge Vianen van ontwikkelingsorganisatie ICCO. "Door het afkopen van onze eigen reductieverplichtingen in ontwikkelingslanden daalt de uitstoot in ons eigen land minder dan nodig. Deze aflaat mag niet als financiële steun aan ontwikkelingslanden meegerekend worden."

Positief is dat er meer consensus binnen de Europese Unie lijkt te zijn over criteria vor de verdeling van internationale financiele verplichtingen over de lidstaten. Dit was een belangrijk obstakel voor de Europese Unie om met meer concrete voorstellen te komen.

Milieu- en ontwikkelingsorganisaties in Europa roepen regeringsleiders op om volgende week in Brussel tijdens de Europese raad de volgende besluiten te nemen:
* De Europese Unie draagt 35 miljard euro per jaar bij voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Dit klimaatgeld is additioneel aan reeds toegezegde gelden voor ontwikkelingssamenwerking voor andere doeleinden zoals armoede bestrijding, onderwijs en gezondheidszorg.


* Er komt een nieuw robuust financieel mechanisme dat zorgt voor een stabiele en betrouwbare stroom geld voor een door de Verenigde Naties beheerd Klimaatfonds, bijvoorbeeld via veiling van emissierechten.

(1) De conclusies van het Comité voor Economische Politiek en het Economisch en Financieel Comité, beide bestaande uit financiële ambtenaren uit alle lidstaten, stelde dat jaarlijks 100 miljard euro nodig is voor het stoppen van ontbossing, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen uit de energie sector en landbouw en steun voor adaptatie maatregelen. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties hebben geschat dat geïndustrialiseerde landen jaarlijks 110 miljard euro per jaar publiek geld ,zonder koolstofmarkt kredieten, moeten bijdragen aan klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden waarvan 40 miljard per jaar vanaf vandaag voor het aanpassen aan de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering.