Wageningen Universiteit en Researchcentrum (roel) meulepas: âverwijdering van sulfaat m.b.v. methaan door marine microorganismen" Dhr.ir. R.J.W. (Roel) Meulepas: âVerwijdering van sulfaat m.b.v. methaan door marine microorganismen"

19 jun 2009 11:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. C.J.N. Buisman (Biologische kringlooptechnologie)

Promotor: Prof.dr.ir. P.N.L. Lens

In de zeebodem komen microorganismen voor die sulfaat reduceren naar sulfide m.b.v. methaan. In dit onderzoek is aangetoond dat de verantwoordelijke microorganismen in bioreactoren kunnen worden opgekweekt en dat deze marine omzetting ook in goed gemengde bioreactoren kan plaatsvinden. Zowel archaea van het type ANME-2a en bacteriën waren hierbij betrokken. Sulfaat kon volledig worden omgezet en er werd tot 2.4 mM sulfide geproduceerd. Dit betekent dat deze omzetting kan worden gebruikt voor de verwijdering van sulfaat uit afvalwater en/of voor de verwijdering en terugwinning van opgeloste metalen d.m.v. het neerslaan met sulfide. Hierdoor kan een biologisch zuiveringsproces worden ontwikkeld waarbij het relatief goedkope aardgas of biogas als energiebron kan worden gebruikt.

Een obstakel voor de toepassing van deze omzetting is echter de extreem lage groeisnelheid van de verantwoordelijke microorganismen. Zowel bij normale druk in goed gemengde bioreactoren als bij een methaan druk van 100 bar in een batch systeem was de verdubbelingstijd ongeveer 3,8 maanden.

---

Titel proefschrift: âBiotechnological aspects of Anaerobic Oxidation of Methane coupled to Sulfate Reductionâ

---

Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie via WUR TV Routebeschrijving en gebouwen Wageningen