Gemeente Heerde


Persbericht

Datum: 12 juni 2009




Proef centrum Heerde als autovrij gebied


In het weekend van 19 juni begint in Heerde een proef om het centrum tot autovrij gebied te verklaren. In de zomermaanden zal een deel van het centrum op vrijdagmiddag en op zaterdag alleen toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. De verwachting is dat dit het centrum als winkelgebied aantrekkelijker zal maken.

Om dit mogelijk te maken, moet de parkeergelegenheid rondom het centrum goed geregeld zijn. Vandaar dat momenteel de toegang tot het Groene Hart wordt verbeterd en ook het verwijzingssysteem naar de parkeerplaatsen wordt aangepast.


Proef

De afsluiting is een proef, waarbij ook wordt onderzocht wat de effecten zijn. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht hoeveel mensen het centrum bezoeken, hoe het winkelbezoek is en wat het effect is op de verkeersstromen rondom het centrum. In 2008 zijn in dezelfde periode ook metingen verricht, om dit te kunnen vergelijken met de onderzoeken tijdens de proefperiode.
Na afloop van de proefperiode zal het gemeentebestuur bekijken of de proef kan worden omgezet in vast beleid.


De afsluiting

Een deel van het centrum wordt afgesloten voor motorvoertuigen. Dit zal gebeuren door plaatsing van afzetpalen. Verder worden verwijzingen geplaatst richting de parkeerplaatsen.