Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Leerlingen basisscholen worden Streetwise (persbericht 037, 2009)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer en Veilig Verkeer Nederland, afdeling Hoogezand-Sappemeer, organiseren in week 25 op vier basisscholen in de gemeente Streetwise. Dit is een praktisch verkeerseducatieprogramma van de ANWB, gericht op het trainen van verkeersvaardigheden van basisschoolleerlingen. Wethouder Frans Luijckx is op vrijdag 19 juni om 09.30 uur aanwezig tijdens het programma op de basisschool de Tweemaster in Hoogezand.

De gemeente en VVN proberen met dit project kinderen bewuster te maken van hun gedrag in het verkeer. Er doen vier scholen mee: Jan Lighthartschool te Westerbroek , St Antoniusschool te Sappemeer, W.A.Scholtenschool te Foxhol en de Tweemaster te Hoogezand.

Om goed aan te kunnen sluiten bij de vaardigheden en leefwereld van kinderen bestaat het programma uit vier onderdelen, aangepast aan de groepen.

De groepen 1-2: "Toet Toet". Bij dit onderdeel staat het herkennen van gevaarlijke verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Dit onderdeel wordt door de leerkracht van de groep zelf gegeven.

De groepen 3-4: "Blik & Klik". De kinderen leren veilig oversteken en leren waarom ze een gordel en kinderzitje moeten gebruiken. Dit onderdeel vindt plaats in de gymzaal.

De groepen 5-6: "Hallo Auto". Hier draait het om de remweg van de auto in te schatten. Kinderen mogen onder andere zelf in een lesauto op de rem trappen om dit te ervaren. Verder is er aandacht voor het belang van de autogordel en het kinderzitje/zitverhoger. Dit onderdeel vindt plaats op een stuk afgezette openbare weg bij de school.

De groepen 7-8: "Trapvaardig". Fietsbeheersing en gevaarherkenning zijn van belang. Leerlingen trainen hun fietsvaardigheid door moeilijke manoeuvres te oefenen op een uitgezet parcours op het schoolplein.