Vrije Universiteit Amsterdam

Experimenteel onderzoek en modelontwikkeling ten behoeve van bodemvochtmetingen vanuit de ruimte


* Startdatum: 19-06-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Experimenteel onderzoek en modelontwikkeling ten behoeve van bodemvochtmetingen vanuit de ruimte


* Plaats: Aula


* Spreker: J.P. Grant


* Promotor: prof.dr. A.J. Dolman


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Bodemvocht is een cruciale component in de hydrologische cyclus. Metingen vanuit de ruimte kunnen helpen om globale weer- en klimaatmodellen te verbeteren, en dragen zodoende ook bij aan het voorspellen van droogtes en overstromingen over de hele wereld. Gezien het huidige snel veranderende klimaat is deze informatie van groot belang, aldus promovendus Jennifer Grant.

Over enkele maanden wordt de Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) satelliet
gelanceerd door de European Space Agency (ESA). Deze satelliet zal globale metingen doen van bodemvocht (over land) en zoutgehalte (over de oceanen). De metingen worden gedaan met een zogenaamde radiometer, die de L-band microgolfstraling (golflengte ~ 21 cm) van de oppervlakte meet. Nu is op deze manier bodemvocht meten relatief eenvoudig als het om een kale bodem gaat, maar als er een vegetatielaag op de bodem aanwezig is, kan dit de metingen beïnvloeden.

Grant heeft tijdens haar promotieonderzoek de L-band straling van bossen gemeten met behulp van instrumenten op meettorens, in vliegtuigen en op de grond. Zij analyseerde het gemeten signaal en onderzocht de straling van de bodem en van de verschillende lagen van het bos bij verschillende vochtomstandigheden. Hetzelfde soort onderzoek gebeurt op verscheidene plekken ter wereld ook voor andere algemene vegetatietypen zoals gras en gewassen, en boven niet-begroeide oppervlaktes als bijvoorbeeld woestijnen en ijsvlaktes.

Het onderzoek van Grant was een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en het Franse nationale onderzoeksinstituut INRA, waarbij aanvullend is samengewerkt met andere Europese en Australische onderzoeksgroepen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam