Nederlandse Taalunie

Alles is taal geworden

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1800-1900 van
Willem van den Berg en Piet Couttenier
Alles is taal geworden
Nieuw deel van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur komt uit

Vrijdag 19 juni ontvangt Hella S. Haasse in de Koninklijke Vlaamse Academie voor Kunsten en Wetenschappen in Brussel het eerste exemplaar van het boek Alles is taal geworden. Het is deel vijf van de door de Nederlandse Taalunie nieuw opgezette literatuurgeschiedenis van Nederland en Vlaanderen. Dit deel gaat over de literatuur in de negentiende eeuw. Het is geschreven door de Nederlandse emeritus hoogleraar Willem van den Berg (Amsterdam) en de Vlaamse hoogleraar Piet Couttenier (Antwerpen).

De titel '...alles is taal geworden!' is ontleend aan een uitspraak van Multatuli. Het boek beschrijft hoe de literatuur zich ontwikkelt in een eeuw die in staatkundig, sociaal en cultureel opzicht onophoudelijk in verandering is. Alle landen zijn op zoek naar een nationale identiteit, ook Nederland en België, die na een korte mesalliance weer hun eigen wegen gaan. Daarnaast zijn het de stromingen van romantiek, realisme en naturalisme die leiden tot nieuwe benaderingen van de letterkunde.

Het domein van de literatuur breidt zich in de negentiende eeuw onafzienbaar uit. Het aantal tijdschriften groeit en de literaire kritiek wordt volwassen. Steeds meer Vlamingen en Noord-Nederlanders brengen literatuur ten gehore en beluisteren die in verenigingsverband. Anderen kiezen juist weer voor het isolement. De individuele schrijver ontstaat, die in deze onrustige tijd is aangewezen op wat taal vermag. De literatoren van Noord- en Zuid-Nederland zoeken toenadering, maar ontwikkelen uiteindelijk toch een eigen profiel.

De Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, die in 1997 is gestart met dit project. Het werk zal uit zeven delen bestaan. Met dit deel zijn er in totaal vijf delen verschenen. Deel vier en deel zes volgen nog. Aan het overzichtswerk werken negen prominente Nederlandse en Vlaamse wetenschappers en 26 redacteurs mee. De hoofdredactie is in handen van dr. A.J. Gelderblom (Universiteit Utrecht) en prof. dr. A.M. Musschoot (Universiteit Gent). De reeks wordt uitgegeven door Uitgeverij Bert Bakker. De distributie in Vlaanderen wordt verzorgd door Standaard Uitgeverij.

Over de auteurs: Willem van den Berg is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Piet Couttenier is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Alles is taal geworden ISBN: 978 90 351 3359 4 Gebonden, 834 pagina's Prijs: ⬠59,95

Alles is taal geworden
Alles is taal geworden
Wilma van den Berg