Vereniging Eigen Huis

Verhoging Nationale Hypotheek Garantie verwacht

Het kabinet neemt vrijdag 19 juli een beslissing over een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie. De garantiegrens zal dan waarschijnlijk worden opgetrokken naar een bedrag dat ligt tussen de ⬠300.000 en ⬠350.000 euro. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk in de maand juli van kracht worden. Ook moet nog blijken of de verhoging tijdelijk of permanent zal gelden.

Vereniging wil verhoging NHG-grens
Vereniging Eigen Huis dringt al vanaf oktober 2008 aan op een verhoging van de NHG-grens. De hypotheekgarantie biedt kopers en hypotheekverstrekkers de extra zekerheid die in deze tijd hard nodig is. Kopers blijven bij gedwongen verkoop van de woning niet achter met een restschuld als de verkoopopbrengst onvoldoende is om de hypotheekschuld af te lossen. Ook voor geldverstrekkers is een hypotheek met NHG een veilige lening. Die wordt daarom vrijwel altijd verstrekt.

Positief effect op woningmarkt
Omdat meer huizenzoekers met een gerust gevoel een veilige en verantwoorde hypotheek kunnen afsluiten, verwacht Vereniging Eigen Huis een positief effect op de woningmarkt, maar hoeveel extra huizen er zullen worden verkocht is niet te voorspellen. Het Kabinet heeft lang gewacht met de verhoging en inmiddels is de onzekerheid bij huizenzoekers over werk en inkomen en over de ontwikkeling van de huizenprijzen diep geworteld.

Zodra de feiten over de nieuwe NHG grens door het kabinet bekend zijn gemaakt, informeren we u op deze website over de details van deze maatregel.

Amersfoort, 27 juni 2009

---