Vrije Universiteit Amsterdam

Rechtsgeleerde waarheid


* Startdatum: 19-06-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Rechtsgeleerde waarheid


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.mr. A. Soeteman


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Afscheidscollege

In moeilijke gevallen verschillen rechtsgeleerden van mening. De een vindt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst, de ander vindt dat zijn uitspraken binnen de bescherming van de vrijheid van meningsuiting vallen. Iedereen is op zoek naar de juridische waarheid, maar klaarblijkelijk heeft men daar verschillende inzichten in.

In zijn afscheidsrede verdedigt prof. mr. A. Soeteman dat juridische waarheid niet willekeurig is, maar evenmin de weergave van een onafhankelijk van ons bestaande juridische werkelijkheid. De juridische waarheid is constructief: waar is de best mogelijke constructie van het bestaande recht. Daarbij spelen niet alleen wet en eerdere rechtspraak een rol, maar ook de waarden waaraan ons recht uitdrukking probeert te geven.

In dit constructieve kader wordt argumentatie van groot belang. Logische analyse van juridische argumentatie is daarom essentieel voor de controleerbaarheid van juridische waarheid. In die logische analyse kan de vinger gelegd worden op cruciale uitgangspunten.

Op basis hiervan wordt voor de rechtspraktijk de invoering van het systeem van `dissenting opinions' bepleit, althans bij de Hoge Raad. Thans spreken rechterlijke colleges met één mond, hoezeer de rechters onderling ook van mening kunnen verschillen. Dat het anders kan blijkt uit de Supreme Court in de VS en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daar gaan rechters met elkaar in debat. Dat leidt tot scherper geformuleerde uitspraken (in plaats van de soms nietszeggende formules waar iedereen het mee eens is), die daardoor beter controleerbaar zijn. Zo wordt rechtsgeleerde waarheid bevorderd.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam