"Meer vluchtelingen door uitblijven actie VN-machten"

18/06/2009 12:17

Stichting Vluchteling giro 999

EMBARGO tot vrijdag 19 juni, 0.01 uur

Patrick Cammaert spreekt op Wereld Vluchtelingendag

Het uitblijven van actie van VN-vredesmachten in conflictgebieden, leidt tot honderdduizenden extra vluchtelingen. Dat stelt Generaal-majoor der Mariniers buiten dienst Patrick Cammaert, in de zevende Van Heuven Goedhart-lezing. De lezing wordt vrijdag 19 juni in de Ridderzaal uitgesproken ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingendag 2009. Stichting Vluchteling organiseert de lezing.

Patrick Cammaert gaf als Nederlander leiding aan verschillende VN-vredesmissies, waaronder de grootste vredesoperaties ooit, in oostelijk Congo. Afgelopen jaar ontving hij de Carnegie Vredesprijs, uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag.

Extra vluchtelingen

Patrick Cammaert stelt in de lezing dat vredesmissies en vluchtelingenproblematiek onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Uitblijven van actie van de VN kan zorgen voor veel extra vluchtelingen, zegt Cammaert: "Indien de politieke of militaire wil ontbreekt om geweld te gebruiken ter bescherming van burgers, dan zal er niets gebeuren. De uitbraak van geweld in DR Congo eerder dit jaar laat zien dat het uitblijven van actie van VN-vredesmachten kan leiden tot honderdduizenden extra vluchtelingen en gezichtsverlies voor de Verenigde Naties tegenover de lokale bevolking en de internationale gemeenschap."

VN-politiemacht

Cammaert pleit in de lezing onder andere voor een sterke VN-politiemacht, die zich kan richten op beveiligen van vluchtelingenkampen. De militairen kunnen zich dan concentreren op activiteiten die gericht zijn op het creëren van een veilige omgeving, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar huis. Cammaert: "Ik ben van mening dat het creëren van een veilige omgeving voorrang moet krijgen wanneer mogelijk, waardoor ontheemden zo snel mogelijk naar hun dorpen kunnen terugkeren. Ik geloof dat er geen blijvende vrede kan zijn zonder oplossingen voor het ontheemdenvraagstuk."

EMBARGO tot vrijdag 19 juni, 0.01 uur





http://www.vluchteling.org