Gemeente 's-Hertogenbosch

18-06-2009
Binnenkort ook aardgas tanken in 's-Hertogenbosch

Op vrijdagochtend 19 juni 2009 ondertekenen Van den Berg Autorette (BP) Rosmalen en CNGNet een contract voor de bouw van een aardgastankstation aan de Molenstraat in Rosmalen. Eind oktober kunnen de eerste auto's aardgas tanken.

Aardgas wordt in `s-Hertogenbosch gewoon aan de pomp verkrijgbaar. Wethouder Eugster is ook aanwezig bij de ondertekening. Zij heeft zich in het kader van de verschoning van de lucht de afgelopen twee jaar bijzonder ingespannen voor een aardgasvulpunt binnen de gemeentegrens. "Nu er eindelijk een tankstation komt, kan de "kip-ei discussie" over de stimulering van aardgas als brandstof eindelijk worden doorbroken," aldus wethouder Eugster. Rijden op aardgas is minder belastend voor het milieu, omdat aardgasvoertuigen minder stikstofoxide (NOx), fijn stof en CO2 uitstoten. Bovendien zijn de brandstofkosten van aardgas per kilometer voordeliger.

Verbetering luchtkwaliteit
De gemeente `s-Hertogenbosch stimuleert het rijden op aardgas en is daarom nauw betrokken bij het realiseren van het aardgastankstation aan de Molenstraat in Rosmalen. De overstap naar aardgasvoertuigen is een van de voorgestelde maatregelen in het kader van het verbeteren van de luchtkwaliteit. De gemeente geeft het goede voorbeeld en heeft zelf al 17 aardgasvoertuigen rondrijden. Bovendien wil de gemeente de komende tijd ook bedrijven met een wagenpark bewegen om op aardgas te gaan rijden.

Alternatieve brandstoffen
Het stimuleren van alternatieve brandstoffen voor een betere luchtkwaliteit (aardgas) en een beperking van de CO2 uitstoot (elektrisch) zijn beiden onderdeel van het gemeentelijke beleid. Rijden op aardgas is inmiddels een bewezen en betrouwbare techniek. Wereldwijd rijden al miljoenen auto's op aardgas. Ook in Nederland wordt aardgas als brandstof steeds populairder omdat het betaalbaar, betrouwbaar en schoon is. In de toekomst zal uit biomassa ook het zogenaamde bio-methaan worden gewonnen. Daarmee wordt brandstof ook klimaatvriendelijk. Ook elektrische voertuigen zijn in opmars. Ze zijn weliswaar nog in ontwikkeling, maar elektrische voertuigen zijn zeker goed voor het klimaat, mits duurzaam opgewekt.

Landelijk dekkend netwerk
CNGNet investeert in een landelijk dekkend netwerk van aardgasvulstations in Nederland. Het doel is dat er eind 2012 250 tanklocaties zijn.