Academisch ziekenhuis Maastricht

Onderzoeksdag tUL in Maastricht Publicatiedatum: 18-06-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 18-06-2009

Aanstaande vrijdag, 19 juni, vindt in Maastricht de tweede onderzoeksdag plaats van de transnationale Universiteit Limburg, de tUL, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Maastricht en Hasselt. Het programma van de onderzoeksdag bestaat voornamelijk uit wetenschappelijke presentaties van master-studenten die aan wetenschappelijke instellingen in Parijs, Barcelona, Lissabon, Maastricht en Hasselt/ Diepenbeek stage lopen. Sinds enige tijd is er een uitwisselingsprogramma tussen deze universitaire onderzoekscentra, die er samen naar streven lokaal en Europees onderwijs op een hoger plan te tillen.

Een van de onderzoekers die vrijdag hun werk presenteren, is Violet Steeghs, die in Maastricht studeert maar in Parijs meewerkt aan fundamenteel onderzoek naar genen die zowel bij de mens als bij fruitvliegjes celdeling en celgroei regelen, en kanker kunnen veroorzaken. Steeghs is bijna klaar met haar stage, en keert dan weer terug naar Maastricht voor de laatste loodjes van haar studie. Steeghs: "De stage in Parijs is me goed bevallen. In het begin moesten er wat taalhobbels genomen worden, maar ik heb in Parijs al met al erg veel geleerd. Nieuwe technieken bijvoorbeeld, en kennis over genetica van vliegen."

Pièce de résistance van het programma van de onderzoeksdag is ongetwijfeld de bijdrage van prof. dr. Catherine Verfaillie van het Stamcelinstituut van de Katholieke Universiteit Leuven. Verfaillie is een autoriteit op het gebied van stamcelonderzoek. In haar lezing zal ze onder meer ingaan op het gebruik van stamcellen voor weefselherstel.

Aan het eind van de middag vindt er een prijsuitreiking plaats voor de beste wetenschappelijke posterpresentatie door master-studenten.

De onderzoeksdag van de tUL vindt plaats in de Akenzaal en Maastrichtzaal van de Universiteit Maastricht aan de Universiteitssingel 40 in Maastricht en duurt van 10.30 tot ongeveer 17.00 uur.