Woonbond


18-06-2009

Woonbond start campagne tegen te hoge kamerhuren

Veel kamerhuurders betalen een te hoge huur. Een huur die ver boven het wettelijk toegestane maximum ligt. Het probleem speelt met name in de studentensteden. Zowel in de randstad als elders in het land. In Groningen bijvoorbeeld is de helft van de kamers te duur. De Woonbond roept kamerbewoners op hun huur te controleren onder het motto: Zit je te duur? Verlaag je huur! Vanaf 19 juni kunnen jongeren op een nieuwe website (opkamers.woonbond.net) deze toets heel simpel uitvoeren. Behalve het rekenprogramma om dat te doen bevat de nieuwe website alle informatie die je als kamerbewoner nodig hebt.

De Woonbond gaf 25 jaar lang de brochure Op Kamers uit. Omdat jongeren hun informatie tegenwoordig vooral op internet zoeken is besloten Op Kamers te digitaliseren en de informatie uit te breiden met een rekenprogramma om de maximale huur van een kamer te berekenen. Ook staan er links naar de studentenhuurteams in Groningen en Nijmegen. Een leuk extraatje is dat bezoekers van de site een iPod kunnen winnen, door een mooie foto van hun kamer in te sturen. Er kan in drie categorieën worden meegedaan: 'rommelhok', 'pimppaleis' en 'gezellig'. Alle informatie vind je op opkamers.woonbond.net.

Als uit het rekenprogramma blijkt dat je huur te hoog is, kun je met één druk op de knop het formulier invullen om een huurverlagingsprocedure te starten bij de huurcommissie. Kamerbewoners in Groningen en Nijmegen kunnen een beroep doen op de studentenhuurteams die daar actief zijn. De huurteams helpen gratis bij het invullen van het huurverlagingsformulier en ook bij een eventuele procedure. Woon je niet in Groningen of Nijmegen, dan kun je de Huurderslijn van de Woonbond bellen. De Huurderslijn helpt je met vragen over huren en huurprijzen, maar je moet wel lid zijn of worden van de Woonbond ( 29,- per jaar).

De Huurderslijn, de ledenservice van de Woonbond, is bereikbaar van maandag t.m. donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur en dinsdagavond tussen 18.30 en 20.00 uur op telefoonnummer 020 551 7755.