FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: grote groep taxichauffeurs loopt duizend euro per jaar mis

Tweederde van de chauffeurs in het Valys-vervoer kunnen 1000 euro inkomen per jaar mislopen, omdat zij bepaalde diploma's missen. Het gaat om een groep van 5000 chauffeurs in dienst van Connexxion of onderaannemers daarvan, die het Valys-vervoer verzorgen.

Doordat ze twee diploma's missen, komen ze niet aanmerking voor een hogere loonschaal zoals die in de nieuwe cao voor de taxisector is opgenomen. FNV Bondgenoten roept de chauffeurs op bij hun werkgever aan de bel te trekken.

Het gaat om de diploma's `Doelgroepenvervoer' en `Sociale Vaardigheden'. De overheid eist als opdrachtgever van het Valys-vervoer dat chauffeurs die diploma's bezitten, maar Connexxion, dat de Valys-regeling uitvoert, zorgt er niet voor dat haar werknemers voldoende zijn opgeleid. "Belachelijk natuurlijk", vindt bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten. "Dit is niet goed voor de gebruikers van het Valys-vervoer, want die weten niet zeker of ze een volledig gediplomeerd chauffeur krijgen. En voor de chauffeurs zelf, want degenen zonder de diploma's lopen dus veel geld mis."

Mast weet al langer van het gesjoemel met diploma's in de taxi-sector. Hij is blij dat verantwoordelijk staatsecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de misstanden nu ook op het spoor is, getuige de brief die zij vorige maand aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin belooft ze strengere controle en passende maatregelen. "Die zijn hard nodig", stelt Mast. "Connexxion maakt er een potje van. Ze mogen de regeling uitvoeren, maar besteden het voor 90 procent uit aan onderaannemers en brengen die niet goed op de hoogte van de eisen uit het contract."

De chauffeurs die Valys-vervoer rijden, maar de bewuste diploma's niet hebben, roept Mast op bij hun werkgever aan de bel te trekken. "Ze hebben volgens het Valys-vervoercontract recht op de opleiding en met de diploma's volgens de cao recht op meer loon", aldus Mast.

Valys-vervoer is interregionaal taxivervoer bestemd voor gehandicapten en minder-validen.