Project Gemeente Westland

Verdilaan niet haalbaar binnen financiële afspraken Masterplan Verdilaan niet haalbaar binnen financiële afspraken Publicatiedatum: 19-06-2009

Mededeling wethouder T.A.M. Duijvestijn met betrekking tot het Masterplan Verdilaan Naaldwijk, commissie Bestuur, 18 juni 2009

Masterplan Verdilaan niet haalbaar binnen financiële afspraken Onderzoek naar eventuele alternatieve locatie nieuw gemeentehuis
* We hadden afgesproken om vanavond de grondexploitatie Verdilaan aan u voor te leggen. Helaas zijn we als college nog niet zover. Maar ik zal namens het college wel de huidige stand van zaken schetsen.

* In de raadsvergadering van 22 april 2008 heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het masterplan Verdilaan een aantal kaders gesteld, waaronder ruimtelijke kaders, kaders ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit en financiële kaders.
* Het financiële kader voor het gemeentehuis is EUR 90,3 miljoen maximaal. Het financiële kader bij de grondexploitatie Verdilaan was: optimaliseren, zo dicht mogelijk naar nul. Het zijn twee verschillende projecten, maar ze worden gezien als één ontwikkeling.

* Er zijn het afgelopen jaar heel veel inspanningen gedaan om tot optimalisatie te komen om zodoende een sluitende grondexploitatie te kunnen presenteren. Tot op dit moment is het college daar nog niet in geslaagd. Het college wil geen trucendoos openen en de zaak niet op creatieve wijze dicht rekenen of een voorschot op eventuele toekomstige meevallers nemen. We willen de zaak niet mooier voorstellen dan hij is. Dat past niet bij dit college. Het college wil in deze maximale transparantie betrachten.
* Laat duidelijk zijn dat het college van mening is dat het essentieel is dat we zo spoedig mogelijk komen tot centrale huisvesting van de gemeentelijke organisatie.
* Laat ook duidelijk zijn dat het college van mening is dat de Verdilaan de meest geschikte locatie is voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in samenhang met de gewenste ruimtelijke kwaliteit.
* De kaders die de raad geformuleerd heeft zijn duidelijk. Er is het college alles aan gelegen om binnen die kaders te blijven. We hebben als college al nagedacht over oplossingsrichtingen.
* Naast de bekende Rabolocatie zijn we ook buiten het plangebied, in Naaldwijk, aan het kijken.

* In het verleden is al een aantal onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van de verschillende vestigingslocaties voor het nieuwe gemeentehuis binnen de kern Naaldwijk. Wij hebben nu een extern bureau de opdracht gegeven om te onderzoeken wat het kost om het gemeentehuis op een alternatieve locatie, te weten De Naaldhorstlocatie, te vestigen en - in samenhang daarmee - wat de financiële consequenties zijn voor het masterplan Verdilaan als het gemeentehuis niet op de locatie Verdilaan gevestigd wordt. De uitkomst van de twee onderzoeksvragen wordt bij elkaar opgeteld en dan kunnen we conclusies trekken.

* Straks weten we op basis van het nieuwe onderzoek wat het kost als het gemeentehuis op een andere locatie zou komen en we toch de ruimtelijke kwaliteit in het gebied Verdilaan gaan realiseren. Dat kunnen we leggen naast de kennis over de grondexploitatie Verdilaan inclusief gemeentehuis, om vervolgens met elkaar een afweging te maken.

* We moeten ons daarbij wel realiseren dat het niet reëel is te verwachten dat bij een plan met een dergelijke ambitie, met een horizon tot 2030 de grondexploitatie nu al sluitend te krijgen is. Bovendien vergen dergelijke centrumontwikkelingen altijd investeringen van de gemeente.

* Het voorstel is om de onderzoeksresultaten én de grondexploitatie van het huidige plan Verdilaan op 1 juli a.s. vertrouwelijk aan de gecombineerde commissies Bestuur en EFO te doen toekomen. In samenspraak met de fractievoorzitters zullen we dan een datum moeten bepalen om deze zaak te bespreken.

* Resumerend. Op dit moment kunnen wij u op basis van de huidige inzichten binnen de door de raad geformuleerde kaders nog geen sluitende grondexploitatie voor de Verdilaan presenteren. Wanneer de informatie beschikbaar is, gaat het college graag de dialoog met u aan om te komen tot een oplossing.