Gemeente Lansingerland

PERSBERICHT

Eikenprocessierups in Bergschenhoek

Bergschenhoek, 19 juni 2009 - De eikenprocessierups is, naast andere gemeenten in Rijnmond nu ook in Bergschenhoek gesignaleerd. Het gaat om de volgende locaties:
1 Het landscheidingsfietspad richting Zoetermeer
2 Hoeksekade ter hoogte van kinderdagverblijf De Boerderij
3 Het Rondom in Bergschenhoek

4 Diverse locaties in het Hoge en Lage Bergse Bos

Contact met de brandhaartjes van de rups kan binnen een paar uur tot klachten leiden als jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die doen denken aan verkoudheid: loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast zijn algemene klachten mogelijk als braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat kunt u eraan doen?
Bij klachten is het belangrijk te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om direct na de blootstelling plakband over de betreffende huid te plakken en deze meteen weer los te trekken. Daarna kan men de huid met lauw water afspoelen. Ook geïrriteerde ogen kunnen met lauw water worden gespoeld. Kleding die in aanraking is geweest met brandharen kan men het beste heel grondig te wassen, bij voorkeur op 60ºC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Bij ernstiger of langdurige klachten is het verstandig naar de huisarts te gaan. De huisartsen in Lansingerland worden door de GGD geïnformeerd over de eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente?
De gemeente gaat zo snel mogelijk de rups bestrijden door middel van het opzuigen en direct verbranden van de rupsen in een mobiele verbrandingsoven. Het voordeel hiervan is dat het aantal brandharen dat vrijkomt vrijwel nihil is. Dit gebeurt in samenwerking met Groenservice Zuid-Holland.

De rups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs in processie op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam 'eikenprocessierups'. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder, maar ook dan kunnen de brandharen waarmee de huid van de rupsen zijn bedekt in de lege nesten voor ongemak zorgen. Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 haartjes, die met het blote oog niet te zien zijn. Met hun weerhaakjes dringen brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Meer weten?
Via de website van de gemeente www.lansingerland.nl houden wij inwoners op de hoogte van de actuele stand van zaken. Algemene informatie over de eikenprocessierups en informatie over de gezondheidseffecten voor mensen en huisdieren vindt u op de website van de GGD, www.ggd.rotterdam.nl. Ook kunt u daar de landelijke informatiefolder over de eikenprocessierups downloaden. Tussen 8.30 en 17.00 uur kunt u terecht bij de Gezondheidslijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond: (010) 433 99 66. Op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt u ook meer informatie, www.minlnv.nl/eikenprocessierups.