Nog steeds toename in CO2-uitstoot bij automodellen

19/06/2009 09:13

Vroemm.nl

Bij een aantal automodellen heeft er een toename in de CO2-uitstoot plaatsgevonden. Dit blijkt uit onderzoek naar de CO2-uitstoot van de minst vervuilende typen van automodellen over de afgelopen drie jaar. Bij 60% van dergelijke auto's is wel een reductie te zien in de CO2-uitstoot. Tussen zowel merken, modellen als brandstof typen bestaan grote verschillen.

Verschillen tussen merken

Vroemm.nl heeft onderzoek gedaan naar de verandering in CO2-uitstoot van het schoonste type per automodel over de afgelopen drie jaar. Uit de veranderingspercentages blijkt dat er veel verschil tussen merken bestaat. Op merkniveau laten Audi en BMW de sterkste reductie zien. Ook Mercedes, Seat, Toyota en Volkswagen laten goede resultaten zien. Er bestaan grote verschillen tussen benzine- en dieselauto's. Zo laat Volvo sterke verbeteringen zien bij zijn dieselauto's, maar presteert het merk minder goed bij zijn benzineauto's. De merken Chrysler, Jaguar en Jeep scoren over het algemeen het slechtst in het verminderen van de CO2-uitstoot van hun modellen met de laagste CO2-uitstoot.

De slechtst presterende modellen:

Benzine met toename CO2 uitstoot


1. Volvo XC90 (19,7%)


2. Chrysler Sebring cabriolet (15,3%)


3. Cadillac XLR (14,1%)

Diesel met toename CO2 uitstoot


1. Peugeot 307/308 CC (16,4%)


2. Chrysler Grand Voyager (9,8%)


3. Renault Clio (7,8%)

De best presterende modellen:

Benzine met afname CO2 uitstoot


1. Volkswagen Passat (23,3%)


2. Skoda Superb (21,1%)


3. BMW 1-serie (21,0%)

Diesel met afname CO2 uitstoot


1. Seat Ibiza (22,8%)


2. Volvo V50 (21,2%)


3. Volvo XC70 (20,9%)

Percentages van verandering in CO2-uitstoot gebaseerd op gegevens van modeltypen met de minste CO2-uitstoot uit 2006 in vergelijking met 2009.

De tabellen laten de slechtst en best presterende modellen onder benzine- en dieselauto's zien. Hieruit blijkt dat een aantal Amerikaanse en Franse modellen slecht presteren en een aantal auto's uit Duitsland en Japan het relatief goed doen. Een kanttekening bij de afnamepercentages is dat voor sommige modellen, ondanks een grote afname, de CO2-uitstoot nog steeds relatief hoog kan zijn. Daarnaast is het voor auto's die al zuinig waren in 2006 minder gemakkelijk om nog grote reducties teweegbrengen. Twee benzine auto's die dit toch voor elkaar hebben weten te krijgen zijn de Toyota Prius en de Suzuki Alto met een afname van 14,4% respectievelijk 13,4%.

Redenen

Er zijn verschillende redenen te noemen die ervoor kunnen zorgen dat er grote veranderingen in CO2-uitstoot zijn opgetreden over de afgelopen drie jaar. Een fabrikant kan bijvoorbeeld een opvolger van de auto op de markt hebben gebracht met een gewijzigde CO2-uitstoot door een verandering in gewicht of door de ontwikkeling van een nieuwe (groenere) motor. Omdat de metingen momentopnames zijn, kan het ook zijn dat een fabrikant net een recente opvolger van het model geïntroduceerd heeft, maar daarbij nog niet alle modeltypes. Daarnaast kan het zijn dat een model binnenkort uit de productie wordt genomen en dat alleen nog maar bepaalde types verkocht worden.

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op gegevens van tweehonderd gangbare modellen die momenteel in Nederland nieuw te koop zijn. Een voorwaarde om meegenomen te worden in de berekening is dat het model ook in 2006 nieuw te koop was. Per model is het type met de minste CO2-uitstoot uit 2006 vergeleken met het type met de minste CO2-uitstoot van dit moment. De gegevens zijn gebaseerd op informatie van autofabrikanten en andere gerenommeerde partijen in de sector.

Over Vroemm.nl

Vroemm.nl biedt de potentiële autokoper van een nieuwe auto of occasion een onafhankelijk aankoopadvies op maat. In plaats van na een zoekopdracht simpelweg alle overeenkomende auto's te tonen, onderscheidt Vroemm.nl zich door een ranglijst te maken van de best passende auto's bij de opgegeven zoekcriteria. Hierbij staat de best scorende auto bovenaan waarbij tevens rekening gehouden met de waardevastheid en het verloop in occasionprijzen van een model. Tevens kunnen eenvoudig de auto's met elkaar worden vergeleken.

Voor occasions richt Vroemm.nl zich op een occasionvoorraad van circa 200.000 betrouwbare auto's. Bij nieuwe auto's worden alle in Nederland verkrijgbare modellen meegenomen en kan gelijk een proefrit worden aangevraagd. Tevens kan op www.vroemm.nl van circa 90% van de verkochte nieuwe auto's een digitale brochure aangevraagd worden, die vervolgens direct naar de bezoeker wordt verstuurd. Vroemm.nl is snel, gemakkelijk en 100% onafhankelijk.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vroemm.nl