FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Werknemers vlees- en vleeswarensector gaan in staking

Werknemers in de vlees- en vleesverwerkende industrie gaan volgende week in staking. FNV Bondgenoten heeft dat in een ultimatum aan de werkgevers bekend gemaakt. John Klijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "De maat is nu vol. We hebben heel lang geprobeerd via overleg tot afspraken te komen. Maar als de werkgevers dat echt niet willen, is staken onze laatste mogelijkheid."

Weknemers bij de vleeswarenfabrieken van onder meer Stegeman en Zwanenburg gaan donderdag staken. De werknemers bij de slachterijen en vleesbedrijven, waaronder Vion en Ekro, gaan vrijdag en zaterdag in staking. Klijn: "Ik hoop natuurlijk dat de werkgevers tot inkeer komen en voor de staking met een goed bod komen, maar ik zie het op dit moment somber in."

In de vlees- en vleesverwerkende industrie werken in totaal ongeveer 14.000 werknemers, met veelal slechte arbeidsvoorwaarden.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.