Gemeente Breda

Geschikt Wonen voor Iedereen spreidt zich uit over Bredase wijken

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor Bavel, Princenhage/Heuvel en Teteringen de gebiedsnotities Geschikt wonen voor iedereen (GWI) vastgesteld.

De visies dienen als basis om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden gaat de gemeente met maatschappelijke partners werken aan het uitvoeringsplan GWI voor deze drie gebieden. Het doel van GWI is iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in levensloopbestendige wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing. De gemeente heeft onderzocht wat die vergrijzing voor de gebieden betekent. Zo is gekeken naar omvang en samenstelling van de bevolking, de sociale situatie, de aanwezigheid van geschikte woningen, het voorzieningenniveau en de woonomgeving.

Miljoen voor zorgkruispunt in Teteringen
Het college vindt het wenselijk dat ook in Teteringen een zorgkruispunt komt, in combinatie met woonvormen voor ouderen en mensen met een beperking. Om dit zorgkruispunt te realiseren is in de kadernota 2010 een bedrag opgenomen van maximaal 1 miljoen. Het oude gemeentehuis aan het Hoeveneind is hiervoor aangewezen, De dorpsraad Teteringen heeft hiertoe onder andere het initiatief genomen.
In Teteringen ligt het percentage geschikte woningen van de woningvoorraad met 18% lager dan de 27% die landelijk als norm geldt. Het hoge aandeel eengezinswoningen is een belangrijke oorzaak van het tekort aan aanpasbare woningen. Eengezinswoningen vragen grotere investeringen dan etagewoningen.
Volgens de bevolkingsprognose voor 2020 wordt een tekort van minimaal 125 woonvormen voor ouderen verwacht. Ouderen in Teteringen zijn over het algemeen positief over hun woonomgeving. Zij geven aan dat het gebied schoon is (91% t.o.v. 77% in Breda).

Woningtekort punt van aandacht in Bavel
Ook in Bavel is, net als in Teteringen, de geschiktheid van het GWI-gebied laag (14% tegen 27% wat landelijk als norm wordt gehanteerd). In de beleving van ouderen wordt dit tekort bevestigd. 11% vindt de eigen woning niet geschikt voor ouderen (tegen 7% in Breda). Daarnaast verwachten ouderen in Bavel vaker problemen met het zelfstandig wonen (24% t.o.v. het Bredaas gemiddelde van 20%). Er is een tekort aan specifieke woonvormen met zorg voor ouderen (112 woonvormen, zowel zelfstandig als met zorg). De verwachting is dat dit tekort in 2020 zal oplopen naar 388 woonvormen. De nieuwbouwontwikkelingen bieden kansen om het tekort aan aanpasbare woningen in te lopen. Bavel beschikt momenteel niet over een eigen zorgkruispunt, maar in de planvorming tot 2015 is de mogelijke komst ervan meegenomen.

Princenhage/Heuvel: aanpak op maat
De wijken Princenhage en Heuvel verschillen sterk van elkaar. Daarom gaan in dit GWI-gebied twee werkgroepen de zorgkruispuntfunctie verder uitwerken. Bij de werkgroep GWI Princenhage zal ook de Wijkraad Buitengebied Breda-Zuidwest worden betrokken. De geschiktheid van de woningvoorraad van het GWI-gebied Princenhage/Heuvel ligt op het niveau van wat landelijk als norm wordt gehanteerd. Echter in de beleving van ouderen is dit anders; 21% vindt de eigen woning niet geschikt voor ouderen (tegen 7% in Breda). In totaal verwacht 21% van de ouderen in dit GWI-gebied in de toekomst problemen met zelfstandig wonen, wat ongeveer gelijk is aan het Bredaas gemiddelde. Zowel Princenhage als Heuvel heeft een ruim aanbod aan specifieke woonvormen met zorg en/of ondersteuning. Ook voor mensen met beperkingen is de capaciteit aan specifieke woonvormen toereikend. Met het oog op de wijkontwikkeling lopen er al vele activiteiten, vooral in de wijk Heuvel. De aanpak van GWI in Princenhage wordt afgestemd op de aanpak in Heuvel en komt een koppeling met de wijkontwikkeling.

Door de vaststelling van de drie gebiedsnotities GWI is de weg vrij voor concrete uitvoeringsprogrammas (actielijsten) en een wijkconvenant per gebied die eind dit jaar aan de gemeente worden aangeboden. Het aantal vastgestelde gebiedsvisies bedraagt inmiddels elf.
De besluitvorming over de laatste GWI-gebieden zal op korte termijn plaatsvinden. Het gaat om de gebieden Boeimeer/Ruitersbos, Zandberg/Sportpark, Centrum en als laatste IJpelaar/ Blauwe Kei/ Overakker/Ginneken en Nieuw Wolfslaar.

Breda, 18 juni 2009