Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 19-06-2009

Fietsendief aangehouden

AMERSFOORT Op het Piet Mondriaanplein heeft de politie donderdagmiddag 18 juni een man aangehouden, omdat hij fietsen had gestolen.

Getuigen belden omstreeks 13.15 uur naar de politie, omdat men had gezien dat een man een aantal fietsen uit de rekken aan het Piet Mondriaanplein had gehaald en deze in de kofferbak van zijn auto had geladen en was weggereden. Even later kwam een soortgelijke melding binnen vanaf de Puntenburgerlaan. De politie ging op onderzoek uit en trof op aangeven van getuigen in een brandgang van de Noorderwierweg twee bijna nieuwe fietsen aan. De fietsen werden in beslag genomen. De 40-jarige man die de fietsen had gestolen, werd op de hoek van de Merwedestraat met de Noorderwierweg aangehouden.

Verdachten voor vernielingen en 58 valse meldingen

AMERSFOORT De politie heeft na onderzoek een 17-jarige jongen en een 18-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen aan een woning en een auto in de wijk Schothorst in maart en april 2009. Daarnaast wordt het duo verdacht van valse meldingen via alarmnummer 112.

De 18-jarige man werd op 14 mei aangehouden na onderzoek. De 17-jarige Amersfoorter werd toevallig al een dag eerder aangehouden door de politie; hij werd op 13 mei op heterdaad betrapt bij een poging om bij een woning aan de Soesterweg in te breken.

De jongen en de man worden verdacht van het doen van 58 valse meldingen gepleegd vanaf medio 2008. Deze meldingen werden gedaan via alarmnummer 112 en gingen over uiteenlopende zaken zoals geweld of een inbraak, maar werden wel altijd op diverse locaties in de wijk Schothorst aangegeven. Zij zouden de valse meldingen voor de lol hebben gepleegd. De politie maakt van deze overtredingen apart dossier op en berekent de kosten van onnodige politieinzet om deze te kunnen verhalen op de verdachten.

Beide verdachten hebben bekennende verklaringen afgelegd. De onderzoeksdossiers zijn overgedragen aan het openbaar ministerie.

Man aangehouden voor diefstal

AMERSFOORT In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 juni heeft de politie een man aangehouden omdat hij een diefstal had gepleegd.

Rond 03.15 uur kwamen er meerdere telefoontjes van getuigen die gezien hadden dat een man spullen had weggenomen uit een horecagelegenheid aan de Hof. Ter plaatse troffen agenten een getuige aan die boven op een 26-jarige verdachte uit Bennekom zat. De verdachte was omstreeks drie uur een horecagelegenheid aan de Hof binnengekomen met een lege tas. De getuige zag dat de man na enige tijd met een volle tas de zaak weer verliet.

Hij vertrouwde het niet en ging achter de verdachte aan. Eenmaal buiten ontstond een worsteling, waarbij de verdachte probeerde weg te komen. Dit werd door de getuige belet door op de verdachte te gaan zitten. De agenten hielden de man aan. In de tas zaten diverse goederen van klanten van de horecagelegenheid.