Vakantiedief aast op mini-laptop

19/06/2009 10:45

FBTO

Leeuwarden - De mini-laptop wordt dit jaar massaal doelwit van dieven op toeristische plekken. Verzekeringsbedrijf FBTO verwacht zelfs dat het populaire apparaat na deze zomer binnenkomt in de Top-5 van meest gestolen spullen.

"Deze kleine laptops zijn dit jaar niet alleen erg veel verkocht, ze gaan ook makkelijk mee op vakantie omdat ze zo handzaam zijn. Tegelijkertijd zijn het kostbare apparaten. Een ideaal doelwit dus voor loerende gappers", verklaart Bob Stehmann manager marketing van FBTO. "We adviseren vakantiegangers dan ook om het apparaat niet onbeheerd in auto, tent of caravan achter te laten. Huur waar mogelijk een kluisje. Dat advies geldt overigens voor alle waardevolle goederen die op vakantie worden meegenomen."

De Top 5 van gestolen goederen op vakantie ziet er op dit moment als volgt uit:


1. Zonnebrillen


2. Mobiele telefoons


3. Foto- en filmapparatuur


4. Kleding en tassen


5. MP3-spelers en mobiele spelcomputers

Veiligheid en verzekeren

Er zijn tientallen nuttige tips voor vakantiegangers, waar het gaat om veiligheid en verzekeren. Een selectie van de belangrijkste tips:


1. Maak voor vertrek een duidelijke overzichtsfoto van de spullen die meegaan op vakantie. Stel uw toestel zo in dat de datum waarop de foto is gemaakt zichtbaar is in de foto. Bob Stehmann hierover: "Verzekeraars zijn steeds alerter op fraude en kunnen een onderzoek instellen na het indienen van een claim. Dan is het handig als u eenvoudig kunt aantonen dat u dat fototoestel daadwerkelijk in bezit had en hebt meegenomen op vakantie."


2. Doe in geval van diefstal of verlies aangifte bij de plaatselijke politie. Alleen met een geldig proces-verbaal keert de verzekering uit. Als u met het vliegtuig reist, dient u ter plekke een PIR-rapport te laten maken van diefstal of verlies.


3. Vergeet de Groene Kaart niet als u met de auto gaat. Dit is uw verzekeringsbewijs in het buitenland. Bob Stehmann: "Er zijn toch nog steeds veel mensen die de Groene Kaart vergeten. Als u een caravan of aanhanger meeneemt, moet die ook WA-verzekerd zijn. Als de letters A.F. op uw Groene Kaart staan, is dat normaal gesproken het geval."


4. Check of u wel voldoende bent verzekerd. De basiszorgverzekering voorziet bijvoorbeeld niet in ziekenvervoer in het buitenland. De kosten van een ambulance kunnen flink oplopen. Een aanvullende reisverzekering voor ziektekosten kan dan verstandig zijn. Stehmann: "Dubbel verzekeren kan worden voorkomen door reis- en zorgverzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. De producten sluiten dan op elkaar aan."


5.Zorg ervoor dat thuis alles goed voor elkaar is voordat u vertrekt. Denk hierbij aan het 's nachts laten branden van een (spaar)lamp met timer om inbrekers te weren. Laat de buren de post regelmatig weghalen en laat een familielid weten waar u zit en welke vluchten u heeft.





http://fbto.newsclipper.nl