Politie Amsterdam-Amstelland

Huyzer: meer vrouwen in de politietop (19-06-2009)

Commisaris Liesbeth Huyzer vind het goed dat de minister de discussie over vrouwelijke hoofdcommissarissen voert. 'Ik vind ook dat er meer vrouwen in de politietop moeten werken.' Ze zegt dit in een interview in de Telegraaf van vrijdag 19 juni over vrouwen bij de politie en een diverser samengesteld korps. Hieronder het volledige interview.

Commissaris Huyzer wil dames in de top

De discussie over vrouwen binnen de politie is volop opgelaaid. Het lijkt wel alsof mannen niet meer goed genoeg zijn voor een baan bij de sterke arm. In Amsterdam blijken de vrouwen aan een opmerkelijke opmars bezig. Maar liefst 35% van het korps bestaat al uit dames. Hoog tijd voor een gesprek met de enige vrouw uit de korpsleiding: Liesbeth Huyzer (48), die behalve diversiteit ook de portefeuille opsporing beheert.

Wat vindt u van al het gepraat over vrouwelijke hoofdcommissarissen? "Op zich vind ik het goed dat de minister dit heeft aangekaart. Ik vind ook dat er meer vrouwen in de politietop moeten werken. Daar moeten we naar streven. De minister heeft met de korpsen daarover een afspraak gemaakt en als je dan ziet dat er het afgelopen jaar van de twintig in te vullen topfuncties binnen de politie, toch weer zeventien naar een man gingen, begrijp ik dat ze intervenieert. Alleen kun je je afvragen of het wel op de juiste manier is gebeurd. Het lijkt nu wel alsof een man niet meer geschikt zou zijn. Bovendien zijn er mensen echt beschadigd door deze discussie."

Kunt u uitleggen waarom het belangrijk is dat meer vrouwen een hoge positie krijgen binnen de politie?
"Vooropgesteld, je kunt natuurlijk niet alle vrouwen of mannen over één kam scheren. Dus ik stel het een beetje zwart-wit. Maar dan denk ik dat vrouwen met een meer menselijke blik naar een bedrijf en naar personen kijken. Je kunt bijvoorbeeld op straat ingrijpen door met je spierballen ergens op af te stappen óf je kunt proberen iets met praten op te lossen. Daarbij is het van belang dat andere vrouwen zien dat je wel degelijk iets kunt bereiken binnen de politie. Vrouwen in de top hebben een voorbeeldfunctie. Ik wil overigens niet zeggen dat ik alleen maar vrouwen als leidinggevenden wil hè. Het moet een juiste mix zijn. Wij willen variëteit en duidelijk maken dat de politie allang geen 'witte mannenbedrijf' meer is."

Hoe staat het in Amsterdam met de vrouwen in de top? "Daar ben ik heel tevreden over. We hebben de eerste vrouwelijke districtchef en verschillende wijkteamchefs en bureauchefs zijn vrouwen. Vooral in het middenkader zitten we ruim in de vrouwelijke leidinggevenden, ca. 30% van ons midden-management is vrouw. Het duurt nog wel even voordat die de echte top hebben bereikt, maar de toekomst ziet er wat dat betreft goed uit."

En een vrouwelijke korspchef? Iets voor uzelf misschien? Bernard Welten gaat over twee jaar weg.
"Laat ik het zo zeggen: Het zou leuk zijn als de volgende hoofdcommissaris van Amsterdam een vrouw is. Of een allochtoon. Een allochtone vrouw! Zou helemaal mooi zijn. Of ik het zelf wil worden weet ik niet. In principe geldt hier trouwens de regel dat je niet vanuit het korps zelf kunt doorstromen."
Lachend vervolgt zij: "Dus als je me ineens bij een ander korps terugvindt, zou het zomaar eens kunnen dat ik daarna mijn opwachting als korpschef in Amsterdam maak. Maar vooralsnog is daar geen sprake van en vind ik nog voldoende uitdagingen in mijn huidige functie."

Uw korps heeft onlangs personeel geworven in een moskee. De VVD vindt dit nogal vreemd. Begrijpt u die kritiek?
"Wij zijn op zoek naar allochtone collega's, want die hebben we gewoon te weinig. Dat is echt een probleem. We zitten nu op ruim twaalf procent en dat is wel boven het landelijk gemiddelde, maar we willen er meer. Deze stad bestaat voor zestig procent uit mensen die geen Nederlandse afkomst hebben. We moeten echt actief op zoek naar allochtonen en hebben dus ook in een moskee geworven. Maar we werven overal!"

Zou het nou echt zoveel uitmaken of een Marokkaan door een Marokkaanse agent wordt gearresteerd of door een Nederlander? "Nee, daar gaat het juist niet om. Het gaat erom dat we vertrouwen wekken bij bepaalde groepen. We willen horen en begrijpen wat er speelt en leeft. Vanuit hun eigen cultuur soms een heel ander beeld van de politie. Door het gesprek aan te gaan, zoals we laatst met Marokkaanse jongeren én buurtvaders hebben gedaan in de moskee, willen we duidelijk te maken wat werken bij de politie in Nederland inhoudt."

Waarom is het zo moeilijk om allochtonen te werven? "Dat begint al bij de kleine kinderen. Die kijken heel anders tegen agenten aan dan Nederlandse kinderen. Die willen als ze klein zijn allemaal politie- of brandweerman worden. Dat heeft de allochtone jeugd niet zo. Al is er ook weer een verschil tussen Marokkanen en Turken. Turkse agenten vinden gaat gemakkelijker. Allochtonen vinden het heel belangrijk wat hun ouders van de beroepskeuze vinden. Daarom willen we ook die ouders bereiken. Natuurlijk speelt ook het opleidingsniveau mee. Wij vragen van een agent minimaal een havo-opleiding en voor een surveillant vmbo. Daarmee maken we het onszelf niet gemakkelijk."

Hoezo? Zijn dat geen landelijke eisen dan?
"Nee, landelijk is vmbo-t genoeg om agent te kunnen worden. Wij denken dat een stad als Amsterdam toch iets extra's vraagt en passen onze eisen daarop aan."

U heeft een verleden bij het ministerie. Hoe bekend bent u eigenlijk met het politiewerk? Gaat u zelf wel eens de straat op? "Ik ben een zij-instromer inderdaad. Dat heeft als voordeel dat ik anders tegen zaken aankijk als iemand die alleen maar bij de politie heeft gewerkt. Aan de andere kant word ik natuurlijk nooit meer zo'n goede politievrouw als iemand die hier al twintig jaar zit. Maar ik heb mijn politieopleiding via een maatwerktraject gedaan, doe braaf mijn schietoefeningen en ben ook gewoon bewapend."

Is uw werk makkelijk te combineren met een gezinsleven? "Hadden jullie deze vraag nou ook gesteld als ik een man was? Dit is een topfunctie en dat eist nogal wat. Daar moet je mee om kunnen gaan. Ik ben moeder van twee kinderen en op vrijdag werk ik vaak vanuit huis, zodat ik wat meer thuis ben. Overigens heb ik binnen ons korps er voor gezorgd dat er meer deeltijd gewerkt wordt. In feite werkt iedereen bij ons in deeltijd want ons werk gaat 168 uur per week door. Ook voor mannen is het belangrijk dat ze tijd kunnen besteden aan het gezin. Wij zijn zelfs het enige korps in Nederland dat van leidinggevende banen, duobanen heeft gemaakt. Kijk, daar is dan toch de hand van de vrouw zichtbaar."


____________________