Hulpverleningsdienst Groningen


Vernieuwd protocol moet maatschappelijke incidenten het hoofd bieden
Gepubliceerd: 19 juni 2009, 10:44

Op vrijdag 19 juni heeft burgemeester Wallage het Protocol Maatschappelijke Incidenten voor de stad Groningen ondertekent. In aanwezigheid van alle betrokken hulpverleningsinstellingen en overige partners werd het startsein gegeven voor een betere afstemming van zorg bij crisissituaties met maatschappelijke gevolgen. Aanleiding voor dit nieuwe protocol is een ernstig incident in de zomer van 2008 waarbij een groot aantal gezinnen en hulpverleningsinstellingen betrokken was. Het document bevat afspraken over de inzet die geleverd moet worden door de verschillende instellingen.

Het protocol is opgesteld door GGD Groningen, in samenwerking met diverse zorg- en hulpdiensten, waaronder Regiopolitie Groningen, Lentis en Bureau Jeugdzorg. Bij het protocol zijn ook de woningcorporaties in de stad Groningen betrokken.

Maatschappelijk incident

Onder een maatschappelijk incident wordt verstaan: een (on)verwachte acute gebeurtenis met een zodanige impact in een bepaalde buurt of wijk, dat deze een schokeffect teweeg brengt en/of zorgt voor tijdelijke ontwrichting. Wanneer sprake is van een dergelijke situatie, zal het protocol direct in werking treden. Een maatschappelijk incident komt weliswaar niet vaak voor, maar desondanks ontstond bij de hulpdiensten de wens om de verschillende diensten goed op elkaar af te stemmen.

Inhoud van het protocol

Het protocol beschrijft hoe de diverse instellingen met elkaar samenwerken in het geval van een maatschappelijk incident. Het bevat onder andere een specifieke taakverdeling, opdat de instellingen geen dubbele taken uitvoeren of langs elkaar heen zullen werken. Op deze manier zal de hulpverlening op efficiënte wijze totstandkomen en daardoor het incident beter het hoofd kunnen bieden. De betrokken instellingen hebben de GGD vanwege zowel haar positie als gemeentelijke dienst als hulpverleningsinstelling gevraagd de regie op zich te nemen.

Betrokken organisaties

Het protocol is opgesteld door de volgende instellingen: Bureau Jeugdzorg, gemeente Groningen, huisartsen, Lentis, Maatschappelijke en Juridische Dienstverlening, Regiopolitie Groningen, Reclassering, Slachtofferhulp Nederland, Verslavingszorg Noord Nederland, woningbouwcorporaties Huismeesters, Lefier, Nijestee, Woonstade en Patrimonium. GGD Groningen is verantwoordelijk voor de regievoering, communicatieadvisering en de zorgcoördinatie.