K.V Archivarissen


Archivarissen de ruimte

Lezing uitgesproken door KVAN-voorzitter Fred van Kan bij de opening van de KVAN-dagen 2009

Archieven De ruimte is het thema van dit congres. Als KVAN voorzitter wil ik het thema in deze openingsrede toespitsen op archivarissen de ruimte. Binnen welke ruimte opereren de archivaris en de records manager anno 2009. Hoe wordt de speelruimte in gekaderd, hoe kunnen we die ruimte bespelen, hoe ziet die ruimte er in geografische zin uit, maar ook: hoe speelt ethiek een rol in die ruimte.

De kaders van de ruimte

Archivaris en records manager bewegen zich binnen het gehele records continuum, daarmee is niets nieuws gezegd. Maar we moeten ons van die beperking losmaken. De professional moet emanciperen. De archivaris is in het gehele maatschappelijke veld inzetbaar. Hij (zij) is de professional met kennis en kunde op het gebied van informatie en is inzetbaar overal waar zich vraagstukken op dat terrein voordoen. Nog even terug naar het concept van het records continuum. Het blijft van groot belang om daar telkens opnieuw notie van te nemen. Institutioneel werkt de archivaris of records manager immers veelal binnen traditionele ruimten: die van de dynamische archieven, ofwel het records management, en die van de statische archieven ofwel de wereld van het erfgoed. Ook al hebben we de mond vol van digital born records, de praktijk is dat we in de studiezalen van de overheidsarchieven nog steeds vrijwel alleen te maken hebben met papieren archieven en gedigitaliseerde papieren archieven. Maar die wereld verandert in ras tempo. Een beperkt aantal vakgenoten verandert daarbij mee of is vers van de opleiding direct in de moderne ontwikkelingen gestapt. Het e-depot is voor hen geen abstractie maar realiteit. Vervolgens is het van groot belang dat kennis en kunde ten aanzien van deze moderne ontwikkelingen ook ingang vinden bij alle professionals. Natuurlijk, specialismen binnen het vakgebied zijn onvermijdelijk, maar basiskennis, ook van de digitale ontwikkelingen, is een noodzaak voor iedereen.

Om optimaal te kunnen opereren in de ruimte van het records continuum zoekt de KVAN nadrukkelijk de samenwerking met SOD en NVBA.

Het records continuum is maar één aspect van de ruimte waarin we ons begeven. Een zeker zo belangrijk aspect is de breedte van het erfgoed. Archieven kun je niet geïsoleerd beschouwen. Zij zijn onderdeel van het erfgoed. In de samenhang van roerend en onroerend erfgoed kunnen we ons een beter beeld vormen van het verleden. In die samenhang ontstaat ook ruimte om een archiefstuk om zijn schoonheid te waarderen, om een archiefstuk te beleven. Zo krijgt dit document een andere waarde dan alleen een informatieve. Daarmee wil ik niet zeggen, dat de archivaris zich de totale ruimte van het erfgoed moet eigen maken. Wel moet hij zich rekenschap geven van die brede context en openstaan voor beïnvloeding door collegas die daarbinnen werkzaam zijn.

En dan de formele speelruimte: die heeft verbetering nodig. Daarom hebben de besturen van KVAN en BRAIN gezamenlijk een visie geformuleerd op grond van de enquête die vorig jaar is gehouden en discussiebijeenkomsten die daarop zijn gevolgd. Deze visie zal morgen aan mw. Van Kranendonk als vertegenwoordiger van het ministerie van OCW worden overhandigd.

Om de ruimte optimaal te kunnen bespelen, zijn competente archivarissen nodig. Het profiel waaraan zij moeten beantwoorden, is door de Adviescommissie Opleidingen van de Archiefschool in 2004 en 2007 vastgesteld, achtereenvolgens voor de archivaris en de records manager. De beide profielen zijn door de Archiefschool aan de KVAN overgedragen en zijn binnenkort te vinden op de website. De vereniging ziet het als haar verantwoordelijkheid om beide profielen up-to-date te houden. Deze profielen staan aan de basis van de certificering van archivarissen en records managers die begin volgend jaar van start zal gaan en waarborgen moet geven voor een goede beoefening van ons vak en indirect voor een goede beroepsopleiding.

De geografische ruimte

Kijken we nu naar de geografische ruimte. Met alle schaalvergroting is openheid naar de collegas binnen eigen land onontkoombaar en gelukkig maar. We hebben onze collegas nodig om onze kennis te vergroten, te leren van hun ervaringen, zowel de positieve als de negatieve. Met het oog op onze nieuwe collegas zou het goed zijn om te werken aan mentoring, waarbij ervaren vakgenoten de collegas begeleiden die net in de ruimte van de archief professie zijn gestapt. Onze Zweedse collegas hebben daar goede resultaten mee bereikt; hun opzet verdient navolging.

Maar de wereld reikt natuurlijk verder. Ook in de archiefwereld is de globalisering al vele jaren geleden doorgezet en dat valt toe te juichen. Er is immers nog heel veel te leren van collegas elders. En dat niet alleen. De archivaris heeft rekening te houden met internationale ontwikkelingen, we kunnen en mogen ons daar niet afzijdig van houden. We zijn deel van een wereld met vele duizenden archivarissen, van Mexico tot Japan, van Zuid Afrika tot Canada. Nieuwe ideeën, uitgewerkt door een collega in het ene land, beïnvloeden morgen de archivarissen in een ander deel van de wereld.

In die internationale ruimte opereert de KVAN op verschillende wijzen. We zijn lid van de ICA sectie voor beroepsverenigingen en nemen deel in het sectiebestuur. Op deze wijze leveren we een bijdrage aan de internationale samenwerking onder archivarissen. Meer specifiek doen we dit door de vriendschapsband die we onlangs zijn aangegaan met onze collegas in Bangladesh, die op 24 februari de Bangladesh Archives and Records Management Society hebben opgericht. Daarmee zijn de oudste vereniging van archivarissen en de jongste loot aan die stam met elkaar verbonden. We bouwen aan die jumelage samen met de Noorse collegas van de Norsk Arkivråd. Archivaris zijn houdt dus niet op bij de grens, maar collegas bevinden zich overal en in heel verschillende situaties.

Om nog even in de internationale ruimte te blijven: De International Council on Archives zet zich er momenteel wereldwijd voor in, om de betekenis van archieven voor ,, good governance en een goed functioneren van de democratie te verduidelijken. Tijdens het internationale congres in Kuala Lumpur vorige zomer werd de missie van de ICA gepresenteerd. Deze luidt: door de activiteiten van de ICA zullen sleutelfiguren op nationaal en internationaal niveau maar ook het grote publiek ervan bewust gemaakt worden, dat een goed records management en archiefbeheer essentiële voorwaarden zijn voor ,,good governance, voor het functioneren van de rechtsstaat, voor een transparante overheid, voor het behoud van het collectieve geheugen van de mensheid en voor de toegankelijkheid van informatie.

In het kader van deze missie moet ook de opdracht worden begrepen die de ICA sectie voor beroepsverenigingen, SPA, in november 2007 in Quebec ontving om een universal declaration on archives op te stellen. In het concept van deze verklaring lezen we o.m.: archieven zijn bronnen van handelen, van informatie en van gedenken. Zij vormen uniek en onvervangbaar cultureel erfgoed en spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van maatschappijen als deel van het individuele en collectieve geheugen. Vrije toegang tot archieven verrijkt onze kennis van de maatschappij, bevordert de democratie en mensenrechten en verbetert de kwaliteit van leven. Deze verklaring zal dit jaar officieel worden vastgesteld en hoort vervolgens bij de bagage van iedere archivaris.

In 2007 besloot de ICA in Quebec eveneens om de 9e juni tot Internationale Archievendag uit te roepen. We kennen in ons land al een archievendag in oktober, tijdens de Week van de Geschiedenis. Die staat traditioneel in het teken van het beleven van de geschiedenis aan de hand van archieven. Deze internationale dag kan uitgroeien als de dag bij uitstek waarop archivarissen ook in ons land de aandacht vestigen op het belang van archieven voor good governance en voor een transparante overheid en voor het recht van ieder mens op informatie en op vrije toegang tot archieven. De KVAN wil zich daarvoor inzetten. Zo zijn we geleidelijk binnen de ethische ruimte gekomen.

De ethische ruimte

We gebruiken al weer geruime tijd de ethische code. Die is onverminderd van betekenis en het onderschrijven ervan heeft een plaats gekregen onder de voorwaarden voor opname in het register van archivarissen en records managers dat in 2010 zal worden verwezenlijkt. Actueel in dit kader is de rol van de archivaris ten aanzien van de mensenrechten. Zolang een archivaris vrijwel alleen te maken had met archieven die hun oorspronkelijke maatschappelijke betekenis hadden verruild voor een historische, leken mensenrechten in de beroepsuitoefening ver weg. Maar archieven van recente datum zijn inmiddels ook overgebracht en records managers hebben met recent gevormde bescheiden te maken. Bovendien, door de internationale samenwerking worden we met regelmaat geconfronteerd met collegas die in hun werk met de schending van mensenrechten te maken krijgen. Zoals in Latijns Amerika, waar het records continuum stevig verankerd is in het archiefbestel en archivarissen archieven beheren van af hun vorming. In het licht van hun verhalen verbleken de incidenten rond openbaarheid van archieven en privacy in Nederland al snel.

De KVAN wil inspelen op deze ontwikkelingen met een internationaal congres op 30 en 31 augustus 2010. Aanleiding daarvoor was het feit dat het dan honderd jaar geleden is dat voor het eerst een internationaal archiefcongres werd georganiseerd, dit gebeurde in Brussel en de KVAN speelde daarbij een rol van betekenis. Voor dit congres zal worden samengewerkt met onze Vlaamse collegas van de VVBAD. Hoofdthema van het congres zal zijn het belang van archieven voor good governance. Het congres zal op 30 en 31 augustus volgend jaar worden gehouden in Den Haag, de stad van het internationale recht, de stad ook van het Joegoslavië Tribunaal. De archieven van dit tribunaal en van andere internationale organisaties zullen nadrukkelijk aan de orde komen. Door alles heen wordt de aandacht gevestigd op het belang van archieven voor de mensenrechten.

Ten slotte: We hebben een prachtige professie, die betekenis heeft voor de mensenrechten en voor het erfgoed, die de uitdaging kent van het werken met de moderne media, maar ook oude kennis levend houdt zoals die van bijvoorbeeld de paleografie. We moeten in de maatschappij geen ruimte vragen, maar die gewoon innemen als trotse beroepsbeoefenaren.

Moge dit congres daartoe inspireren!