Gemeente Den Haag

Aandacht voor duurzame energie bij behandeling voorjaarsnota

In de vergadering van donderdag 18 juni behandelde de gemeenteraad de voorjaarsnota. Een aantal fracties vroeg daarbij aandacht voor duurzame energie. Zo wil het CDA subsidies en duurzaamheidsleningen voor particuliere woningverbetering en wil de PvdA de mogelijkheden verkennen voor een Haags Duurzaam Energiebedrijf.

Jaarverslag en jaarrekening 2008
Eerst behandelde de raad het jaarverslag en jaarrekening 2008. De VVD-fractie wil dat de bestemmingsreserves door de inzet van een versnellingsmanager sneller worden besteden.
De SP-fractie vindt het bezwaarlijk dat er internationale conferentie en beurzen worden betaald van gelden die gereserveerd zijn voor de armen. De fractie ChristenUnie-SGP wijst erop dat het college 1/3 van haar doelstellingen niet heeft gehaald op basis van de topindicatoren en vraagt hoeveel de wethouder terug kan krijgen van de IJslandse Bank. De wethouder verwacht mogelijk 60 of 70% terug te kunnen krijgen.

PvdA wil graag een structurele financiering van leerplichtambtenaren. Wethouder Bolle geeft aan dat het aantal leerplichtambtenaren te bespreken in vakcommissie. Deze wethouder zegt ook bij het volgend voortgangsbericht van de recessiemonitor ook te zullen rapporteren over de bestemmingsreserves.

Voorjaarsnota
Bij de behandeling van de voorjaarsnota vraagt de CDA-fractie aandacht voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid en armoede. Voor bij de begrotingsbehandeling vraagt zij aan het college om middelen vrij te maken voor subsidies en duurzaamheidsleningen voor particuliere woningverbetering. Zij diende hiervoor samen met GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie-SGP een motie in die door de raad werd aangenomen.

De SP-fractie wil graag alle huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum inkomen een eindejaarsuitkering van tenminste 50,- geven in december 2010. Zij diende hiervoor een motie in die niet kon rekenen op de steun van de raad. Ook vindt SP vindt dat het onwenselijk is dat bezuinigd wordt op de zachte kant van de krachtwijkenaanpak. Zij diende hiervoor een motie in die werd aangenomen door de raad.

De PvdA-fractie noemt een aantal punten waar zij aandacht voor vraagt in de voorjaarsnota: een duurzame en sociaal-economisch sterke stad. Zij diende een motie in waarmee zij het college vraagt onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de oprichting van een Haags Duurzaam Energiebedrijf. De motie werd aangenomen. Deze fractie merkt ook op dat het dienstenmodel van de gemeente problematisch is wat betreft de bereikbaarheid voor burgers. Dit komt door een gebrek aan integraliteit. Hiervoor dient zij een motie in waarmee zij het college vraagt een actieplan te schrijven voor ontkokering. De motie werd door de raad aangenomen.

De VVD-fractie wil graag Den Haag aantrekkelijk maken voor de middenstanders. Zij ziet graag een verlaging van de belastingen, tarieven en leges.

De fractie ChristenUnie-SGP merkt op dat zij niet wil dat door de financiële crisis de burger het kind van de rekening wordt. Ook wil zij blijvend aandacht voor jongeren met een achterstandspositie en minderheden.

De fractie Groep Van der Velden drukt zich bezorgd uit over de HTM.

GroenLinks vraagt aandacht voor de sociaal kwetsbaren, zoals kinderen in arme gezinnen. Ook wil zij Den Haag beter voorbereiden op de toekomst, door na te denken over duurzame energieproductie voorbij de fossiele brandstoffen.

Solidair Nederland wil graag dat het college de positie van kansarmen verbetert.

De Politieke Partij Scheveningen heeft een somber beeld. Zij vindt dat juist ondernemers en vooral MKB nu juist door de gemeente moet worden gesteund. Zij dient daarom een motie in voor de aanstelling van een aanjager of trouble shooter voor ondernemers. Deze motie haalde het niet in de raad.

De Haagse Stadspartij stelt lastenverlichting voor om de burgers te helpen de crisis door te komen.

De D66-fractie wil graag dat het college onderzoekt hoe het is gesteld met de veiligheid rondom het Van der Vennepark. Wethouder Bolle zegt dat hier een rapport over uitkomt. Deze fractie wil ook aandacht voor Branoul. Literair Theater Branoul moet volgens deze fractie subsidie ontvangen om het komende halfjaar voorstellingen te kunnen programmeren. Zij diende hiervoor een motie in die door de raad werd aangenomen.
Vragen Woningbouwcorporaties
De PvdA-fractie stelde een aantal vragen over een gerezen conflict tussen de gemeente en een drietal woninbouwcorporaties. Wethouder Marnix Norder antwoordt daarop dat er een aantal discussies aan ten grondslag ligt, zoals het percentage sociaal wonen verdeeld over de stadsdelen.

Een samenvatting van deze vergadering is te zien vanaf maandag 22 juni 13.00 uur op Den Haag TV en politiek.residentie.net.