Waterschap Groot Salland

Duits-Nederlandse samenwerking in Vechtdal

Laatste wijziging: 19 juni 2009

Acht Duitse en Nederlandse overheden gaan zich de komende decennia gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van de Vecht en het Vechtdal. Bestuurders van de betrokken overheden hebben dinsdag 16 juni de Grensoverschrijdende Vechtvisie symbolisch gedoopt.

De Grensoverschrijdende Vechtvisie is een intentieverklaring van het Niedersächsicher Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsteschutz und Naturschutz (NLWKN), de Landkreis Grafschaft Bentheim, Kreis Steinfurt, Kreis Borken, Kreis Coesfeld, provincie Overijssel, waterschap Groot Salland en waterschap Velt en Vecht. De visie bevat een algemeen toekomstbeeld voor de Vecht en het Vechtdal en nationale en grensoverschrijdende projecten die opgepakt kunnen worden om handen en voeten te geven aan dit toekomstbeeld. De Europese Unie erkent het belang van grensoverschrijdende samenwerking in het Duits-Nederlandse Vechtdal. Daarom heeft het project een subsidie uit het INTERREG IVA programma ontvangen.

Gezamenlijk toekomstbeeld

Via de visie spreken de projectpartners af zich in te willen zetten voor een Vecht die ook op de langere termijn voldoende bescherming biedt tegen hoogwater en voldoende afwatert. De Vecht verandert grotendeels in een levendige, halfnatuurlijke rivier, met kenmerkende rivierprocessen zoals meandering, sedimentatie, erosie en zichtbare stroming. Ook moet de rivier toegankelijker worden zodat omwonenden en bezoekers de waarde van de Vecht beter kunnen beleven en ook de sociaal-economische ontwikkeling van het Vechtdal een impuls krijgt. De projectpartners zetten zich in om het gezamenlijke toekomstbeeld in 2050 te bereiken.

Uitvoeringsprogramma

De doop van de Vechtvisie is het startschot voor een meerjarige samenwerking om de Vecht en het Vechtdal verder te ontwikkelen. Voor de periode 2009-2013 is een uitvoeringsprogramma opgesteld. Het uitvoeringsprogramma bevat een overzicht van gerealiseerde voorbeeldprojecten en te realiseren projecten en projectideeën. Het Nederlandse deel van het uitvoeringsprogramma is binnen het samenwerkingsprogramma Ruimte voor de Vecht tot stand gekomen.

In totaal zijn ruim 150 nationale en grensoverschrijdende projecten en projectideeën verzameld die zich lenen om op korte en middellange termijn uit te voeren. Het gaat om projecten en initiatieven op uiteenlopende gebieden, zoals hoogwaterbescherming, rivierherstel, het uitzetten van nieuwe ruiter- en wandelpaden, het gebruik van zompen en op de rivier georiënteerde stedelijke ontwikkeling, maar ook om projecten op het gebied van onderwijs en cultuur.

Grensoverschrijdend ProgrammaTeam

Met het oog op de uitvoering is een Grensoverschrijdend ProgrammaTeam Vecht en Vechtdal ingesteld. Dit programmateam gaat bestaande initiatieven tot grensoverschrijdende samenwerking coördineren, nieuwe projecten initiëren en het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen Duitse en Nederlandse Vechtpartners faciliteren.

Meer informatie over de Grensoverschrijdende Vechtvisie is te vinden op www.devecht.eu. Voor meer informatie over andere ontwikkelingen in het Vechtdal: www.ruimtevoordevecht.nl.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl