VVD


18-6-2009

VVD kritisch over steunmaatregelen andere EU-lidstaten

Aangekondigde maatregelen van Duitsland, Frankrijk en Ierland zullen concurrentieverstorend werken voor de landbouw.

Landen als Duitsland, Frankrijk en Ierland hebben aangekondigd nationale steunmaatregelen te zullen treffen om de boeren in hun land financieel tegemoet te komen. Tijdens de Europese top van 18-19 juni en de landbouw- en visserijraad van 22-23 juni, kunnen deze maatregelen besproken worden. VVD-Tweede Kamerleden Janneke Snijder-Hazelhoff en Han ten Broeke maken zich zorgen over deze ontwikkelingen. Landbouwwoordvoerster Snijder: "Er moet alles in het werk gesteld worden om concurrentieverstoring tussen de landbouwers in de verschillende Europese lidstaten te voorkomen."

De VVD heeft altijd waarde gezien in het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waarbij de Europese Commissie toe kon zien om concurrentieverstoring tussen de verschillende lidstaten te voorkomen wanneer er sprake is van een goed werkende Europese interne markt. Snijder: "De nationale steunmaatregelen die onder andere Duitsland, Frankrijk en Ierland inmiddels hebben aangekondigd, zal voor marktverstoring zorgen en is het `level playing field' is hierdoor ver te zoeken."

VVD-Kamerleden Snijder-Hazelhoff en Ten Broeke hebben aan minister Verburg en premier Balkenende gevraagd om deze problematiek aan de kaak te stellen bij de komende Europese top en de landbouw- en visserijraad. Europawoordvoerder Ten Broeke: "Ik ga ervan uit dat de premier niet alleen bezig zal zijn met de koehandel over Barosso, maar ook voor de agrariërs op zal komen."

Meer informatie:
Janneke Snijder-Hazelhoff, Lid van de Tweede Kamer namens de VVD Telefoon: 06 - 18 30 57 84